Ponedeljak / 14.11.2016. / 19:00 - CZKD bioskop nastavlja saradnju sa Festivalom kratkog filma u Oberhauzenu donoseći pregled ovogodišnjeg međunarodnog takmičarskog programa i poziva vas na razgovor sa direktorom tog festivala Larsom Henrikom Gasom, koji će govoriti o planovim festivala za nošenje sa raznovrsnim izazovima koji ih očekuju sledeće godine.

Svake godine se preko 60 radova odabranih od oko 4000 prijava prikaže unutar takmičarskog programa na najstarijem festivalu kratkog filma. Program koji biti ovde prikazan predstavlja neke od najboljih i najinteresantnijih radova iz međunarodnog takmičarskog programa 2016. Jedan od ovde predstavljenih filmskih stvaralaca, Lav Dias, poznat je po svojim delima koja traju i do osam sati. Međutim, u ovde predstavljenom filmu, njemu je bilo potrebno manje od 17 minuta da razotkrije brutalnost i apsurde svakodnevnog života na Filipinima, uz pomoć Vilijema Šekspira. Film naslovljen „Elegancija“ donosi uvid u paralelni svet finske više klase. Rigidni i stilizovani rituali seoskog života i lova na jarebice su prikazani rafiniranim i elegantnim slikama. Džordž Barber, nasuprot tome, prati rusku nuklearnu podmornicu čiji kapetan odašilje ljubavne poruke u svemir dok obavlja šamanističko bubnjanje. Kada Zemlja nazove, odgovor mora biti brz. Unutar ovog izbora filmova velika kinematografia kratkog flma čeka da bude otkrivena što svedoči o tome kako se pripovesti mogu naći i u neobičnim formama u dašnjem međunarodnom kratkom filmu.
 
Program:

Ang araw bago ang wakas /Dan pre kraja, Lav Diaz, Filipini 2015 16’30’’, crno-beli, različite tehnike, titlovi na engleskom

Malevolent Mountains/Zlobne planine, Helen Michael, Velika Britanija 2015 3’3’’, u boji, na engleskom

Eleganssi/Elegancija, Virpi Suutari, Finska 2015 25’30’’, u boji, titlovi na engleskom

Akula Dream/San Akule, George Barber, Velika Britanija 2015 26’, u boji, na engleskom

Cipka /Mačkica, Renata Gąsiorowska, Poljska 2015 8’30’’, u boji, nemi film

Ukupno trajanje 81’
 
Lars Henrik Gas je rođen u Kajzerslauternu, Nemačka, 1965. godine studirao književnost, teatrologiju i filozofiju na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. Njegova doktorska disertacija o francuskoj spisateljici i filmskom stvaraocu Margarit Diras objavljen je pod naslovom “Das ortlose Kino. Über Marguerite Duras” 2001. godine. Sezone 1996/97 bio je na čelu Evropskog instituta za dokumentarni film u Milhajmu, Rurska oblast, i urednik edicije „Tekstovi o dokumetarnom filmu“, kao i časopisa “DOX – Documentary Film Quarterly”. Na poziciji direktora Međunarodnog festival kratkog filma u Oberhauzenu se načazi od 1997. godine. Autor je brojnih članaka i eseja o filmu, fotografiji i kulturnim politikama, a predavao je o filmu i menadžmentu u kulturi. Koeditor je publikacije “Provokation der Wirklichkeit. Das Oberhausener Manifest und die Folgen” (2012) i autor knjige “Film und Kunst nach dem Kino” (2012).
 
CZKD Bioskop realizuje se od 2011. godine, a od 2014. do danas uz podršku Ministarstva kulture, medija i informacionog društva Republike Srbije. CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa.

Gost: Lars Henrik Gas, direktor festivala
Moderator: Aleksandra Sekulić

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..