Od 03 do 05. oktobra u Institutu Servantes održaće se cilus španskih filmova o putovanjima. Putovanja su skoro uvek razlog da se ispriča priča, bilo da su u pitanju unutrašnja putovanja ili fizička. Za ovaj ciklus, putovanja likova nam služe kao izgovor da se krećemo kroz predele Španije, kroz njene akcente i načine na koje stvara filmove.

Ali ovo je takođe i prilika da se posmatra kako se odnosimo prema drugim kulturama na svojim putovanjima.

Ovaj ciklus ima za cilj da okupi selekciju dugometražnih filmova, izabranih upravo zbog svojih vremenskih, tematskih i geografskih različitosti, a koji ističu ideju španske multikulturalnosti i vizija drugih, van klišea.

Putopisni filmovi ili filmovi na putu (na engleskom road movies) su kinematografski žanr u kome filmovi razvijaju svoju tematiku tokom putovanja. Kao naslednici književne tradicije ‘‘duhovnog putovanja’’ onikoriste ovu metaforu za naraciju ličnog razvoja.Naslednici zapadnih filmova o putovanjima, ovi filmovi su se razvijali kroz istoriju od filmova Boni i Klajd (Bonny and Clyde), Goli u sedlu (Easy Rider), romana Na putu Džeka Keruaka, da samo spomenemo neke od naslova.

Španska kinematografija je zadržala ovu strukturu, unoseći neke sopstvene sastojke. U ovom ciklusu nalazimo filmove koji razvijaju svoj put sa jedne na drugu stranu poluostrva, kao što su ‘Sporedni putevi’ (Carreteras secundarias) i ‘Begunci’ (Fugitivas), u kojima likovi beže na put i nailaze na opasne destinacije. Boravak stranaca u španskim granicama, kao vožnja koju je sproveo junak ‘Munje’ (El Rayo) ili potraga za ‘Kućom Emak Bakia’ (La casa Emak Bakia). Takođe smo spasili neke retke dragulje poput deliričnog ‘Krebinskog’ (Crebinsky) ili rustičnog filma ‘Dani avgusta’(Dies d’agost).

Ovi filmovi čine jedan široki repertoar kojiomogućava da seupoznamo sa jezicima Španije, lokalnom kulturom, pejzažima i društvenim običajima. Fenomen “Osam baskijskih prezimena”  koji se prikazivaona našim ekranima prošle godine, koji se nadovezao na špansku humorističku tradiciju koja suočava klišee u svojevrsnoj satiri ruganja sebi samima,koja uvek ima veliki uspeh kod publike. Pokušaj da se prepoznamo i da prepoznamo druge u našoj sredini (u našim regionima), ovog puta ne iz humoristične perspektive, takođe predstavlja vežbu koegzistencije i empatije .

I na kraju, kao što je pomenuto u uvodu, putevi vode susretima. Ovi filmovi nas smeštaju u posmatrača naših sopstvenih odnosa.

Program:

Munja (El Rayo)
Sporedni putevi (Carreteras Scecundarias)
Krebinski (Crebinsky)
Kuća Emak Bakia (La casa Emak Bakia)
Begunci (Fugitivas)
Dani augusta (Dies d’agost)  

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..