Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma svečano je zatvoren u nedelju 3. jula u Bajinoj Bašti. Ovaj festival stavlja akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i na zanimljiv rad reditelja sa glumcima. Osim toga, glavna ideja Bašta festa je da skrene pažnju na mlade autore, kratki film, kao i da napravi pomak u decentralizaciji kulture u našoj zemlji. Na bajkovitoj lokaciji na jezeru Perućac, publici se obratio deo žirija u sastavu Mina Đukić, Amila Terzimehić i Miša Radivojević, koji je u protekla tri dana pogledao 24 ostvarenja iz takmičarskog programa.

Žiri je, nakon kratkog govora o tome šta za njih znači ovaj festival, saopštio sledeće odluke: nagrada za najbolji film Zlatna imaginacija dodeljena je filmu “Diskoteka” koji su korežirali Ofira Raula Graizera i Teresita Ugarte; nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu Zlatna interpretacija podeljene su mladoj glumici Jovani Stojiljković za uloge u filmovima “Grad” i “Jedna noć” i glumcu Vladimiru Gvojiću za uloge u filmova “Fajront” i “Grad”. Nagrada za najbolju režiju Zlatna indikacija pripala je Sesiliji Kang za film “Video igre”, a nagrada za najbolji scenario Zlatna inspiracija dodeljena je filmku “San amazonki” autorke Beranižer Meknis. Žiri je dodelio i dve specijalne nagrade, za hrvatski film “Piknik” Jureta Pavlovića i ruski “Bobardujte štab” u režiji Stepana Gruše.

Žiri mladih u sastavu Sofija Petrović, Anđa Radulović i Aleksandra Urošević svoju nagradu za najbolji film dodelio je filmu “Svetski rekorderi” domaćeg reditelja Nikole Zdravkovića, a dali sui  obrazloženje o tome zašto je nagrada pripala upravo ovom filmu. Nagrada koja je uspostavljena prvi put ove godine, Zlatna vizualizacija, dodeljena je za najbolju kameru Ivanu Markoviću za film “Dvorišta” u režiji Ivana Salatića, a od strane žirija u kome se nalazi direktor fotografije Damjan Radovanović. U to ime, publici se obratio i Igor Vranjković, direktor Cineplaneta, uz čiju se podršku dodeljuje ova nagrada koja dolazi vidu opreme za snimanje sledećeg filma. Osim ove, Bašta fest uveo je još jednu važnu nagradu, a to je Baš ta ličnost, nagrada koja se dodeljuje za doprinos pojedinca promociji Bajine Bašte i regiona! Ove godine, ona je pripala sugrađaninu Nenadu Mariću koji se zbog svog odsustva publici obratio kratkim klipom koji je prirpremio posebno za ovu priliku.

Nakon oba žirija, učesnicima i gostima festivala obratio se direktor Jovan Jelisavčić koji se zahvalio celokupnom timu Bašta festa, kao i mnogobrojnim mladim volonterima bez kojih ne bi bilo jednostavno izvesti sve stare i nove maštarije. Nakon njega, umetnička direktorka Maja Šuša najavila je kratki film “Izviđački izazov” koji je nastao na filmskoj radionici za osnovce Ukratko, kratki film, a nakon projekcije su predavači, Maša Seničić i Raško Miljković, predstavili deo tima izviđača koji je učestvovao u pravljenju ovog malog filma. Festivalskoj publici zatim se obratio Nikola Ljuca, nakon čega je usledio veliki vatromet sa sredine jezera, čime je – sada već tradicionalno – zatvoren Bašta fest. Osnivači festivala, mladi glumci Jovan Jelisavčić i Maja Šuša, rekli su da se unapred raduju narednom izdanju Bašta festa i nadaju se da će biti još energičnije, uzbudljivije i sunčanije. Ceo festivalski i volonterski tim poklonio se publici, a gosti i  učesnici festivala preselili su se nakon ceremonije na plažu Rača gde je žurka trajala do jutarnjih časova.

Više o festivalu možete naći na zvaničnom sajtu www.bastafest.com, a na Instagramu i Fejsbuku možete pratiti svakodnevna dešavanja!


<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..