Treći internacionalni festival kratkog i granog filma "Bašta fest" počinje 30.juna i traja će do 3. julau Bajinoj Bašti, a u takmičarskom programu festivala biće prikazano 24 filma iz 14 zemalja. Direktori osnivač festivala Jovan Jelisavčić kaže da će svif ilmovi biti prikazivani na otvorenom, prva tri dana u parku "Borići", dok će četvrti dan projekcije biti na jezeru Perućac gde je planirano i zatvaranje festivala, dodela nagrada i film "Vlažnost" Nikole Ljuce. On kaže da je od ove godine, u saradnji sa Cineplanetom, ustanovljena nova nagrada za najbolju kameru “Zlatna vizuelizacija”, a pobednik će kao nagradu dobiti iznajmljivanje opreme za snimanje narednog kratkog igranog filma u vrednosti od 3.000 evra.

"Ministarstvo kulture, kao i Filmski centar Srbije podržali su ovaj događaj i mislim da je važno da se podržavaju i kvalitetni kulturni događaji van Beograda", rekao je Jelisavčić.

Umetnička direktorka i osnivač estivala Maja Šuša kaže da je ove godine pristiglo oko700 filmova, a da se selekcijom, koju su radili mladi reditelji Luka Bursać i Ognjen Glavonić došlo do 24 koji će biti prikazani tokom festivala.

Ona kaže da će biti premijerno prikazani neki studentski filmovi, ali da ima i filmova koji su već prikazivani na festivalima i koji su nagrađivani (“Biserna obala” crnogorskog reditelja Dušan Kasalica – najbolji kratki film na Sarajevo film festivalu 2015, “Dvorišta” Ivan Salatić – Venecija 2015, tajlandsk i“Fat boy never slim” Sorayos Prapapan – Roterdam 2016, hrvatski “Piknik” Jure Pavlović – EFA nagrada za najbolji kratki film 2015, čileanski “Diskoteka” Ofir Raul Graizer i Teresita Ugarte – Kan 2015).

Reditelji selektor Luka Bursać kaže da je zadovoljan filmovima koji će biti prikazani i dodaje da mu je veoma drago što su mladi autori slobodni, duhoviti i drski i da smatra da je u tom smislu selekcija drugačija u odnosu na druge festivale.

Direktor Cineplaneta Igor Vranjković, koji je pokrovitelj nagrade za najbolju kameru “Zlatna vizuelizacija”, objašnjava da je već dugo godina ideja Cineplaneta da se podrže mladi direktori fotografije koji su u usponu i da smatra da je ovo još jedno unapređenje tog puta.

Nevena Negojević iz kancelarije Deska Kreativne Evrope koja je zadužena za potprogram Medie najavila je Media info dan koji će se održati 2. jula, de će učesnici moći da se informišu o načinima prijavljivanja na ovaj potprogram i njihove konkurse.

Nikola Ljuca, prošlogodišnji član žirija i reditelj filma “Vlažnost” ispričao je svoja iskustva od prošle godine, rekao da je oduševljen prirodom i da ne treba potcenjivati publiku van Beograda, tako da jedva čeka utiske Bajinobaštana nakon projekcije “Vlažnosti”.

Osim filmskog dela, kao propratni program festivala organizovan je i muzički program na plaži Rača koji će trajati četiri dana, na kome će nastupati IrieFm, VIS Limunada, Me-high-low, Stevie Whisper, BdatDžutim (Timbe) i mnogi drugi…

Bašta fest je internacionalni festival kratkog i granog filma u Bajinoj Bašti koji su pokrenuli mladi glumci Jovan Jelisavčić i Maje Šuše. Festival stavlja akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i nazanimljiv rad reditelja sa glumcima. Bašta fest je značajan i za decentralizaciju kulture, dok istovremeno skreće pažnju na kratki film, te na mlade domaće i strane autore.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..