„Human District“, filmski festival, osnovan sa idejom zaštite i poštovanja ljudskih prava, održava se drugu godinu za redom. “Human District” poruka ovogodišnjeg festivala jeste poruka mira i razumevanja. Festival se održava na nekoliko lokacija u periodu od 21 – 25. juna 2016. godine. Ove godine očekujemo oko 200 eminentnih gostiju iz celog sveta koji dolaze u Beograd da bi predstavili svoja filmska ostvarenja našoj publici. U odnosu na prošlu godinu, broj prijavljenih filmova se povećao sa 60 na 2500. U finalnoj selekciji se našlo ukupno 200 filmskih ostvarenja, od kojih će stručni žiri na kraju festivala proglasiti pobednika.

Predsednik žirija je Michael Graversen, dobitnik nagrade “Human Hope” našeg festivala, Human District 2014, za film “Ničija zemlja”. Ostali članovi žirija su takođe cenjeni profesionalci u filmskoj industriji - glumica Jelica Kovačević, režiseri Siniša Galić i Tomislav Aleksov, trenutno zaposlen na Makedonskoj nacionalnoj televiziji.

Festival će biti svečano otvoren 21. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci, sa početkom u 15:30h, uz projekciju filma “YOL” iz 1982. godine, koji svojom epskom pričom sveobuhvatno govori o položaju žena i rodnoj ravnopravnosti.

Premijere koje vas očekuju tokom trajanja Festivala su ‘’Dreaming of Denmark” reditelja Michael Graversena danskog reditelja i novinara danske nacionalne televizije, kao i prvenac produkcije “Human District” - dokumentarni film “5 do 12” o izbeglicama na graničnim prelazima koji su snimani 31. decembra 2015. uoči proslave Nove godine.

Bioskop na otvorenom tokom festivala biće upriličen na Sava Promenadi u periodu od 21 – 25. juna od 21:00 do 23:00h.

Dnevne projekcije će se održavati u UK Parobrod, Zadužbini Ilije M. Kolarca, Opštini Stari grad, kao i u Domu omladine Beograda, tokom svih dana festivala.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..