Novi film kratkog metra studenata Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu - Početkom maja, na karakterističnoj lokaciji prestoničkog hotela Jugoslavija, a i u saradnji sa istim, snimljen je kratki igrani film ,,Soba smrti” - u okviru ispita studenata II godine Filmske i televizijske produkcije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. U pitanju je vešta adaptacija kratke priče ,,In The Deathroom” Stivena Kinga, poznatog američkog pisca, scenariste, filmskog producenta i reditelja.

Sinopsis: Kada televizija odbije emitovanje Raškove (Igor Benčina) emisije, on iz ličnih razloga odlučuje da istu plasira putem interneta i tako otkrije javnosti istinu o smrti svoga brata. Raško, potom kidnapovan i zatvoren u tkzv „sobu smrti“, susreće se sa glavnim akterom svoje emisije, Kempesom (Branislav Lečić).

Nastanak filma:

Ideja je nastala u procesu predstavljanja individualnih projekata u okviru predavanja na matičnom predmetu iz Filmske produkcije. Angažmanom studenata produkcije II godine izabran je sinopsis ovog filma od strane profesora. Film ,,Soba smrti“ zasnovan je na originalnoj priči Stivena Kinga ,,In The Deathroom“, čime film dobija na značaju jer je samim tim i pogodan za potencijalno prikazivanje inostranoj publici. Uprkos rasprodatim tiražim domaćih izdavača, Stiven King se često u Srbiji marginalizuje i gura u fioke subkulture, ali kontinuirani uspeh njegovih knjiga je dokaz koliko zapravo ima poštovalaca njegovog lika i dela i u našoj zemlji. Adaptacija ove priče podrazumevala je obezbeđivanje autorskih prava, što je Fakultet dramskih umetnosti realizovao na inicijativu studenata.

Film se bavi neprekidno represivnoj poziciji novinara, kao i stravičnom medijskom cenzurom ne samo u Srbiji, već i širom sveta. U potrazi za istinom ili odbrani iste, mnogi novinari su izgubili živote. Priču bi javnost na trenutke ocenila kao preteranom, ali film služi kao jasan i beskompromisan prikaz borbe sa kojom predstavnici medija svakodnevno ulaze u koštac. Naravno, čovekova potreba za istinom je neprikosnovena, te ovaj film ne izostavlja ni pokretačku snagu i volju pojedinca da, uprkos surovim okolnostima, istraje.

Klasa filmske i televizijske produkcije o produkciji filma: Veliku podršku i pomoć na projektu pružio je profesor i mentor Milan Todorović, producent i reditelj filmova ,,Zona mrtvih“, ,,Mamula“ kao i producent ostvarenja ,,Procep“. Iskustvo profesora Todorovića je njegovim mlađim budućim kolegama, a danas njegovim studentima, bilo od neprocenjivog značaja u pripremi, a potom i realizaciji produkcijski izuzetno kompleksnog filma. Zahvaljujući profesoru, ovakav zajednički podvig klase je postavio temelj za budući kvalitetni rad svakog od njih kao pojedinca.

Kao glavna lokacija snimanja filma izabran je hotel „Jugoslavija“, čija je autentičnost značajno doprinela vizuelnom identitetu filma. Podrška i pomoć zaposlenih je bila od krucijalne važnosti studentima tokom rada.

Mladi reditelj Nemanja Ćeranić, student Master studija na Fakultetu dramskih umetnosti, autor je i nagrađivanog filma "Stočar", spoja akcionog filma i film noara. Studente II godine je ovaj film, svojevremeno prikazan na njihovom prijemnom ispitu pri upisu na sam fakultet, podstakao da Nemanju odaberu kao reditelja
„Sobe smrti“. Njegova strast i jasna opredeljenost ka filmovima ovakvog žanra, podstakla je klasu da jednoglasnom odlukom izaberu mladog Ćeranića kao reditelja.
Uloge: Glavna uloga je pripala Igoru Benčini, koji je krajem prošle godine brilijantno odigrao ulogu negativca u britanskoj kriminalističkoj seriji “Poslednji panteri”, za koju je pokupio sjajne reakcije kako kritičara, tako i domaćih i inostranih gledaoca. Do Igora smo došli preko njegovog mlađeg brata Petra Benčine, takođe afirmisanog mladog glumca, koji nas je posavetovao da iako smo studenti da se ne ustručavamo da Igoru ponudimo ulogu. Na naše veliko zadovoljstvo, Igor je pristao odmah nakon čitanja scenarija i time dao veliki i značajan doprinos jednom, za sada, samo studentskom filmu. Takođe, Benčina je fizički i psihički itekako bio spreman da odigra komplikovane akcione scene zajedno sa kaskaderima.

Prvi sledeći poziv smo uputili Branislavu Lečiću, nekadašnjem dobitniku prestižne nagrade za Najboljeg glumca na renomiranom Moskovskom filmskom festivalu, bivšem ministru kulture i članu Jugoslovenskog dramskog pozorišta već 36 godina. Lečić je imao bezrezervno razumevanje za aspiracije mlađe generacije te je i on takođe vrlo brzo prihvatio ulogu glavnog negativca Kempesa. Jedan od bardova srpskog glumišta, a i cenjeni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Dragan Petrović Pele nam je svojim pristankom pomogao da zaokružimo zavidnu glumačku postavku i još jednom dokazao koliko je predan radu sa mladima.
Ostatak ekipe: Još jedan ozbiljan aspekt koji je trebalo sagledati u ovom projektu je priprema akcionih scena na kojima smo radili zajedno sa vrhunskim profesionalcima Srpske kaskaderske asocijacije (SKA TIM), predvođenim poznatim koordinatorom i kaskaderom Slavišom Ivanovićem, bez čije nesebične pomoći smo sigurni da akcione scene „Soba smrti“ ne bi bile toliko uverljive, a samim tim ni sam film ozbiljno shvaćen. Ukupnom utisku filma takođe je i doprineo legendarni majstor specijalnih efekata Miroslav Lakobrija, poznat po svom radu na filmovima kao što su ,,Sveti Georgije ubiva aždahu“, ,,Mamula“, ,,Život i smrt porno bande“ itd.

Volja starijih i iskusnijih kolega iz branši i drugih uvezanih profesija da pomognu studentima je od neprocenjivog značaja. U toj nameri ne zaostaju ni poznate producentske kuće koje su nam obezbedile neophodnu opremu za snimanje - Media Plus, Cinnamon, Shapa lights i PFI studios. Iako su navedene produkcije naviknute na velike projekte na znatno višem nivou, jasno je njihovo razumevanje neophodnosti da se izađe u susret mlađim generacijama u kreativnom radu, kao i direktnog i indirektnog ulaganja u budućnost kulture u Srbiji.

Svesni činjenice da je triler sa akcionim elementima kao žanr izuzetno zapostavljen, kako u okviru studentskih filmova tako i u domaćoj kinematografiji, želeli smo da tematski opus srpske kinematografije proširimo i ne dozvolimo da se ugasi na našim prostorima. Takođe, verujemo da smo marljivim radom i velikom verom u projekat dokazali onu staru – na mladima svet ostaje.

Reditelj: Nemanja Ćeranić

Scenario: Nevena Perlić i Miloš Vučković

Uloge: Igor Benčina, Branislav Lečić, Petar Milićević, Prof. Dragan Petrović Pele

Producenti: Sofija Petković i Nevena Petrović, Nemanja Leković

Produkcija: Fakultet dramskih umetnosti, Klasa filmske i televizijske produkcije 2014.

Žanr: Triler sa akcionim elementima

Adaptacija priče: Nevena Petrović; Prema kratkoj priči ,,In the Deathroom” Stivena Kinga

Klasa filmske i televizijske produkcije 2014. Maj, 2016. godine

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..