Od 14. – 22. marta Beograđane očekuje četvrti po redu Beogradski irski festival. BIF je dinamičan spoj evropskog identiteta, kulture i istorije koje su naši sugrađani veoma rado prihvatili. Ovogodišnji BIF je u znaku obeležavanja najvećeg irskog državnog jubileja, tačnije stogdišnjice od Ustanka za nezavisnost Irske. Pre tačno sto godina, 1916. godine na Uskrs izbila je oružana pobuna koja se smatra „svetim gralom Irske nezavisnosti.

 

Isterivanjem neprijateljskih komšija (Britanije) nakon 700 godina Irska je konačno dobila nezavisnost, iako se oslobođenje većine Irskih ostrva dogodilo nešto kasnije, 1921.godine.

 

Ovaj značajan jubilej četvrti BIF obeležiće nizom filmova, panel diskusija i dokumentarnih filmova sa temom Ustanka 1916. godine. Posetioci će filmove moži da pogledaju u Ušće Cipelexx-u, Kinoteci i bioskopu Fontana.


Na filmskom repertoaru između ostalog naćiće se i filmovi „Soba”, „Momački vikend kao i „Milion Dablinera” o najpoznatijem irskom groblju.
Dva irska dokumentarca zaviruju u veze između Irske i Jugoslavije.

 

Najnežniji ukusi obradovaće naše nepce jer specijalno iz Irske stiže kuvar u KC grad da u okviru dobro poznatog „Delikatesnog ponedeljka” 14. marta kuva specijalno za Beograđane i zvanično otvori BIF 04. Da isprobaju tradicionalan irski meni Beograđani će imati prilike još i u restoranu Smokvica na Vračaru i u Dijagonali 2.0 za sve vreme trajanja Festivala.

 

Srpski i irski dizajneri nakita svoje radove predstaviće celonedeljnom izložbom u galeriji KC Grada, a za sve zainteresovane posetioce Festivala održaće i radionicu dizajna.


Posetioce očekuje još i izložba fotografija, DJ večeri…

 

Dan Svetog Patrika (17.mart) će se obeležavati širom sveta na isti način, pa i u našoj prestonici –pesmom, veseljem, ali posebno “Ozelenjavanjem”.


Zahvaljujući podršci TOB-a od zalaska sunca 16. marta  do ponovnog izlaska 18. marta najmonumentalnije građevina Beograda- Narodna Skupština, Most na Adi, Hotel Moskva i Palata Albanija biće osvetljene zelenim svetlom, kao što je slučaj i u svim svetskim predtonicama(Sidnejska opera, Kineski zid, Branderbuška kapija...).


Ipak, vrhunac Festivala predstavlja poslednji dan Festivala kada će se irski kabare predstaviti izvođenjem veoma provokativne predstave ” Devojka koja zviždi”– sa renomiranim irskim muzičarima, Honor Hefernanom i Trevor Najtom. Ova predstava je nastala prema motivima iz života veoma značajne i provokativne američke pesnikinje Doroti Parker koja je bila među najznačajnijim predstavnicima Bit poezije. Ovaj kabare nastupiće u saradnji sa našim lokalnim muzičarima Emilijom i Đorđem Andrejević.


Formalni i neformalni razgovori će se osvrati na uticaj Irskog ustanka u Srbiji, Ženskog pokreta u Irskoj, i kako je dramtični ustanak nastavio da inspiriše druge na dalekim i zabačenim mestima, sa sličnim osećajem otklanjanja jarama kolonijalne eksploatacije i dominacije.
Svake večeri nakon programa festivala nastavićemo da slavimo u klubu Ben Akiba, Savamala.


Pozivamo vas da nam se pridružite i ovog marta i uživate u raznovrsnim kulturnim i zabavnim sadržajima ovogodišnjeg festivala.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..