Biutiful_5Filmovi A.G. Inaritua “Prelepo” (Biutiful) i “Put u nepoznato” (Rabbit Hole) sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi, koje je nasa publika imala priliku premijerno da pogleda na nedavno odrzanom FEST-u, od cetvrtka, 7. aprila bice u redovnoj bioskopskoj distribuciji.



Drama “Prelepo” proslavljenog meksickog reditelja A.G.Inaritua (Pasji zivot, 21 gram, Vavilon) imala je dve nominacije za Oskara – za najbolji strani film i glavnu musku ulogu, a Havijer Bardem je za ulogu Usbala osvojio nagradu za najbolje musko ostvarenje na Kanskom festivalu.

“Prelepo” (naslov filma Biutiful upucuje na spanski izgovor engleske reci beautiful) je prica o Usbalu, posvecenom ocu, napacenom ljubavniku, biznismenu iz podzemlja. To je putovanje problematicnog coveka koji zeli da pomiri ocinstvo, ljubav, duhovnost, kriminal, krivicu i smrtnost u opasnom podzemlju moderne Barselone. Predosecajuci dolazak smrti, on se bori za ljubav i spas svoje dece.

„Posle filma "Vavilon" mislio sam da sam istrazio dovoljno mnogostrukih linija, struktura i narativa. Svaki od filmova snimio sam na razlicitim jezicima, u razlicitim zemljama, sa razlicitim strukturama. Posle „Vavilona” bio sam toliko iscrpljen da sam se salio da ce moj sledeci film biti o samo jednom karakteru, sniman u jednom gradu, sa cvrstom narativnom linijom i na mom maternjem jeziku. I evo me, "Prelepo" je sve ono sto nisam do sada uradio: linearna prica o jednom karakteru. Na neki nacin ovaj film se bavi temom kojom sam dugo bio opsednut - ocinstvom, o strahu od gubitka oca, o tome sta znaci biti otac, o momenatu kada postajes sam svoj otac i kada tvoja deca postanu ti. To je prica o gubitku, jer na kraju, mi smo i ono sto smo izgubili”, kaze reditelj.


{youtube}gNbv-cbhpUQ{/youtube}

Drama “Put u nepoznato” zasnovana je na pozorisnom komadu Dejvida Linseja Abaire iz 2005. godine i prati Beku i Hauia ciji se zivot potpuno promenio kada je njihov sincic Deni poginuo u saobracajnoj nesreci. Imali su savrsen brak i bili predivna porodica dok ta idila nije prekinuta besmislenim incidentom koji ih je iznenada ostavio nesigurnim kako da nastave dalje. Beka pokusava da pronadje utehu u misterioznoj vezi sa mladim crtacem stripova Dzejsonom, tinejdzerom koji je kobnog dana vozio automobil, dok Haui trazi pribeziste u strancima koji mu nude ono sto Beka vise ne moze da mu pruzi. Oboje bez cilja, oni prave iznenadjujuce i opasne korake trazeci put koji ce odrediti njihove sudbine.

 

{youtube}tXg-yg_a2Ro{/youtube}



Film “Prelepo” od 7. aprila pocinje da se prikazuje u bioskopu Kolosej Multiplex, a “Put u nepoznato” bice na repertoaru u Koloseju i Areni Cineplex u Novom Sadu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..