Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da će glumac Benisio Del Toro predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe “Jedan savršen dan” (PERFECT DAY) u okviru festivalskog programa Open Air. Oskarom nagrađenom glumcu Benisiju Del Toru biće uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umetnosti u okviru 21. Sarajevo Film Festivala.

 

Nagradu Počasno Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerka i rediteljka Agnès B, koja je takođe i pokroviteljka festivala.


Del Toro će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe “Jedan savršen dan” u kojoj je igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Kanu. Film će u Sarajevu biti prikazan u najvećem festivalskom bioskopu u okviru Open Air programa gde će Del Toru pred 3.000 ljubitelja filma biti dodeljeno Počasno Srce Sarajeva.

 

U Srbiji će film “Jedan savršeni dan” biti premijerno prikazan 8. oktobra.

 

Slavni glumac će takođe održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.

 

Od samog osnivanja 2007. godine Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.

 

Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući nagradu Oskar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderberga “Putevi droge”, kao i nominaciju za Oskara za ulogu u filmu Alehandra Gonzalesa Inaritua “21 gram”.  Za ulogu u biografskom filmu o Če Gevari “Če”, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderbergom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu, Španija.

 

Del Toro uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Džona Glena “Dozvola za ubijanje”, rame uz rame Timotija Daltona u ulozi Džemsa Bonda. Pored Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu “Putevi droge”, Del Toro je osvojio  i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrnog medveda Filmskog festival u Berlinu, kao i priznanja Udruženja filmskih kritičara Njujorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..