VII Međunarodni festival KotorArt biće svečano otvoren 24. juna nastupom Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na trgu ispred kotorske katedrale Sv. Tripuna. Do 14. avgusta nastupiće oko hiljadu umjetnika, izvođača i predavača kroz sedam festivalskih segmenata: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorArt Teatar, KotorAPSS, Don Brankove dane muzike, SeaRock i Pjacu od filozofa.


XIV Međunarodni festival klapa u Perastu okupiće elitne izvođače i teoretičare klapskog stvaralaštva iz regiona. U takmičarskom dijelu programa, klape će se takmičiti u muškoj, ženskoj i mješovitoj, kao i kategoriji „nova klapska pjesma“ (pjesme napisane za premijerno izvođenje u Perastu). Među ovogodišnjim učesnicima festivala su i klape višestruko nagrađivane na prestižnim klapskim festivalima: pored slavnih hrvatskih ženskih klapa, kao što su Neverin, Ćakulone, Oršulice, i muških Kaše, Sagena, Sebeniko, Bunari..., po drugi put iz Sarajeva dolazi i izvanredna klapa Corona.


Fokus XXIII Kotorskog festivala pozorišta za djecu je na crnogorskom pozorištu za djecu i mlade, vrednovanju njegovih dostignuća i razmatranju mogućnosti daljeg razvoja. Na festivalu će, uz pet crnogorskih predstava za djecu i mlade - Čarobnjak iz Oza, Mačor u čizmama, Bajka o ribaru i ribici (Gradsko pozorište Podgorica), Ivica i Marica (Kraljevsko pozorište Zetski dom), i Pazi, zebru gazi (Centar za kulturu Tivat), biti prikazane i predstave Kra, kra (Ostvold / Uvas, Norveška), Zaboravljena zemlja (Lutkarski teatar Merlin, Grčka), Luda šuma (Glej Teatar Ljubljana, Slovenija) i Dječje kazalište Dubrava, Hrvatska), Karmen (Regionalno lutkarsko pozorište Teremok Vologda, Rusija), Priča o konju (Dečje pozorište Subotica, Srbija), Pikablo (Tam Teatromuzika, Italija) i Anima blu (Tam Teatromuzika, Italija). Oko 60 pratećih programa odvijaće se kroz razgovore autorskih ekipa sa djecom o izvedenim predstavama, filmski, likovni, muzički, književni, plesni, te izuzetno kvalitetan i obiman edukativni program, posvećen kako djeci i mladima, tako i pozorišnim profesionalcima.


KotorArt Teatar u sedmom izdanju odvijaće se kroz reprize predstave za mlade Kinez, koju je po tekstu Maje Todorović režirala Anja Suša, i predstave Kako rastu veliki ljudi - Njegoš za djecu, autorskog projekta Petra Pejakovića, namijenjenog dječijoj publici. Akcentujući pozorište za djecu i mlade, KotorArt Teatar teži da ukaže na marginalizovani položaj pozorišta namijenjenog mladim generacijama u Crnoj Gori sa jedne, a ogromne potencijale ovog važnog umjetničkog, ali i društvenog projekta, sa druge strane.

V Kotor APSS, platforma za istraživanje mehanizama koji bi mogli redefinisati odnos između arhitekture i grada u crnogorskim primorskim gradovima, sumiraće rezultate rada proteklih godina kroz KotorAPSS Forum, koji će se sadržavati simpozijum, panel-diskusije i prezentacije, uz učešće brojnih renomiranih predstavnika aktuelnih arhitektonskih praksi, ali i profesionalaca koji se bave dizajnom, brendingom, strateškim razvojem gradova, menadžmentom u kulturi, izdavaštvom i biznisom. U okviru ovogodišnjeg APSS-a publika će imati priliku i da pogleda izložbu o crnogorskom modernizmu fotografa Jurija Palmina, i da posluša predavanje Filipa Bišofa, rukovodioca Odjeljenja za kulturu kantona Basel-Stadt (Bazel, Švajcarska), o uticaju programa kulture na grad i razvoj gradskog prostora.


XIV Don Brankovi dani muzike od 25. juna do 14. avgusta donose do sada najobimniji program od 22 koncerta, a program koji će biti izveden karakteriše mnogo premijernih izvođenja u Crnoj Gori, i jedna svjetska premijera - djelo mlade crnogorske kompozitorke Nine Perović komponovano u povodu 450 godina smrti Blažene Ozane, koje je nastalo po porudžbini KotorArta.

Koncerte raznolikih žanrova i stilova, u različitim kotorskim ambijentima, izvešće renomirani muzički umjetnici: violinisti Nemanja Radulović i Patricija Pjekutovska, pijanisti Elena Baškirova i Albert Mamriev, sopran Katarina Jovanović, gudački kvartet Henchel, Dubrovački klavirski duo, dirigenti Mladen Tarbuk, Nikolay Lalov, Claude Villaret, Crnogorski simfonijski orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i Festivalski orkestar KotorArta. U off programu nastupiće, između ostalog, Gibonni u aktustičnoj verziji, a kao i svake godine, osmišljeni su i posebni koncerti, kao što je nastup slijepih muzičara iz regiona. Na trgovima grada odvijaće se i KotorArtić, desetodnevne radionice za djecu.


SeaRock ponudiće i u svom petom izdanju ono što je aktuelno i prepoznato kao najbolje u amerikani, alternativnom podžanru rok muzike koji obiluje sentimentalnošću, bogatom slikovitošću i literarnim kvalitetom. Uz zvijezde ovogodišnjeg festivala koje dolaze iz SAD-a, grupu Lambchop, Vilijama Ficsimonsa, Čak Profeta i Stefani Finč, nastupiće italijanski bend Sacri Cuori, norveški Keine Angst, crnogorski Light under the black mountain i Antonio Sanchez i kurvini sinovi, te hrvatska kantautorka Irena Žilić.


V Pjaca od filozofa, koncipirana kao međunarodni filozofski simpozijum na temu ljubavi, pod nazivom (Per)verzije ljubavi baviće se kompleksnim i goruće aktuelnim pitanjima promišljanja i re-invencije ljubavi, u današnje doba sveopšte hiperseksualnosti, a sa druge strane, zazora i straha od ljubavi kao takve. U simpozijumu će učestvovati su Laurent de Suter, belgijski filozof i profesor prava, koji će održati predavanje Cijena ljubavi, Mihail Riklin, jedan od najpoznatijih i najuticajnijih savremenih ruskih filozofa i intelektualaca, sa izlaganjem Kada se ljubav pretvori u mržnju: o kulturnom razvodu, Srećko Horvat, hrvatski filozof i aktivist, na temu Radikalnost ljubavi, te sociološkinja Eva Illouz, od strane njemačkog časopisa Die Zeit uvrštena među najuticajnije mislioce 21. vijeka, koja će pokušati odgovoriti na pitanje Što ne valja sa ljubavlju danas.

Na VII KotorArt-u, tokom 52 festivalska dana na 22 lokacije u Kotoru, Perastu i Risnu biće izvedeno preko stotinu programa, sa učesnicima iz 18 zemalja (Crna Gora, SAD, Italija, Hrvatska, Norveška, Bosna i Hercegovina, Srbija, Njemačka, Brazil, Velika Britanija, Slovenija, Španija, Švajcarska, Austrija, Rusija, Izrael, Belgija i Grčka). Ideja vodilja i ovogodišnjeg festivala jeste afirmisanje Kotora, grada koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturne prijestonice Crne Gore, u kojoj su naslijeđe i istorija oživljeni savremenom umjetnošću koja predstavlja dijeljeno dobro u javnom prostoru.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..