U junu na repertoar domaćih bioskopa dolaze tri žanrovski različita francuska filma. Komedija Džema Boveri rediteljke Ane Fontejn bavi se temom starih i novih ljubavi, dok film Divlji život Sedrika Kana postavlja pitanje - da li je moguće vaspitati decu van savremenog potrošačkog društva? Odličan ratni film sa Vigom Mortensenom Daleko od ljudi takođe dolazi u bioskope, a prikazuje kako je izgledao rat za nezavisnost u Alžiru 1954. godine iz perspektive francuskog profesora.

 

Francuska ostvarenja obogatiće repertoar bioskopa sa drugačijom estetikom i dinamikom, a iznad svega -  poruke koje nose publika sigurno neće zaboraviti kad izađe iz bioskopske sale. Ostaje jedino da se prepustite francuskom filmu u junu i rezervišete sledeće datume:


DŽEMA BOVERI
11. jun

 

Martin, nekadašnji pariski boem, sada je seoski pekar u malom seocetu u Normandiji. Od njegovih mladalačkih ambicija ostala je samo bogata mašta i strast za dobrom literaturom. Nije teško zamisliti kako se Martin osećao kada se na malu obližnju farmu doselio engleski par, čija imena ne samo da su Džema i Čarls Bovari, već je i njihovo ponašanje inspirisano Floberovim junacima. Za neostvarenog umetnika kao što je Martin ovo se čini kao prava prilika da oblikuje sudbinu Floberovih junaka, međutim lepa Džema nije čitala klasike, i iako se dosađuje u braku, nema želju da živi tuđi život.

 

DIVLJI ŽIVOT
18. jun

 

Novi film "Divlji život" kultnog reditelja Sedrika Kana oduševio je publiku u San Sebastijanu i na Festivalu autorskog filma u Beogradu prošle godine. Pako (Matju Kasovic) i Nora (Selin Salit) su izgledali kao idealan par, zaljubljeni u prirodu i nomadski način života i posvećeni tome da svoju decu odgajaju daleko od potrošačkog drušva. Nakon razvoda braka, Nora dobija starateljstvo nad njihovo dvoje dece i odvodi ih u grad. Razočaran njenom odlukom, Pako kidnapuje decu i uspešno se skriva sa njima punih jedanaest godina.

 

DALEKO OD LJUDI
25. jun


“Daleko od ljudi” je  drugi film reditelja Davida Olefena. Na festivalu u Veneciji osvojio je tri priznanja - Nagradu mladih za najbolji film, nagradu Interfilm i nagrada SIGNIS.  Slavni Vigo Mortensen igra glavnu ulogu, francuskog profesora koji podučava decu u jednom alžirskom selu. U osvit alžirskog rata naređeno mu je da odvede disidenta Mohameda u grad gde treba da mu se sudi, a njihov odnos koji se razvija na tom teškom putovanju je u fokusu ovog filma.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..