U sredu 27.05. u 20h, Galerija ŠTAB, Crnogorska 10, Savamala, Beograd - Dokumentarni film Vladana Mijatovića Živojnova o konstrukciji prve mandale u Srbiji - Prošle godine tokom juna su po prvi put u istoriji Srbije i regiona u Beogradu gostovala tri budistička mohaha sa Himalaja koja su uradila mandalu za svetski mir.

 

Mandala je duhovno slikarstvo koje se izvodi peskom pomešnim sa raznim pigmentina. Jedan od gostujućih mohana Geše (Profesor) Lobsang je najcenjeniji i renomirani prosesor ovog duhovnog slikarstva na najstarijem univerzitetu - Drepung Gonang - koji se bavi studijama ove drevne duhovne umetnosti iz Indije i sa Himalaja. Drepung Gomang je osnovan u 14om veku na Tibetu.


Mandale Geše (Profesora) Lobsanga pravljene su u Tejt galeriji u Londnu, u Gugenhjam muzeju u Njujorku kao i u carskoj palati u SentPetersburgu (nedelju dana pre dolaska u Beograd), kao i u muzejima mnogih drugih metropola sveta.


Vladan Mijatović Živojnov napravio je dokumentarni film o konstrukciji njihove mandale u Galeriji ŠTAB prošle godine.


Kao deo obeležavanje godišnjice prve mandale u Srbiji za mir u svetu koju su u Galeriji ŠTAB prošle godine napravili  Geše Lobsang i monasi Tsering i Šerab iz Drepung Gomang manastira pozivamo vas na premieru filma BEOGRADSKA MANDALA.


Premijera ovog filma zamišljena je i kao deo akcije budjenja javnog interesa i prikupljanja sredstava da se Geše Lobsang i monasi Tsering i Šerab ponovo dovedu ovog leta sa juga Indije te urade mandalu medicinskog Bude. Mandala medicinskog Bude koja oslikana u ogromnom krugu od peska pomešanog s pigmentima predstavlja odnosno sadrži kompleto znanje Indijske i Himalajske medicinske i šamanisticke prakse, od dijagnostike preko farmaceutike i anatomije do uputstva za terapije i hirurgiju je neprocenjiva duhovna, antropološka, kulturna i medicinska vrednost.


BEOGRADSKA MANDALA dokumentarni film i susret s autorom.
Sreda 27.5. u 20h Galerija ŠTAB, Crnogorska 10, Savamala, Beograd

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..