xmsacu2nTilva Roš, debitantski  film Nikole Ležaića koji je tokom 2010. godine osvojio 11 nagrada na internacionalnim festivalima, biće  prikazan i u Srbiji. Nakon premijere u Boru, beogradska publika će moći da ga pogleda 1. februara u renoviranoj velikoj dvorani Doma omladine.
Ovo je priča koja opisuje način odrastanja, prijateljstvo i ljubav u tinejdžerskom periodu. U tinejdž drami, glavni likovi su Toda i Stefan, najbolji drugovi, skejteri koji provode prvo leto posle završetka srednje škole  u svom malom rudarskom gradu snimajući ,,jackass'' klipove. Vreme provode sa Dunjom, drugaricom koja živi u Francuskoj, ali svakog leta dolazi u Bor da bude sa starim društvom.Toda i Stefan ulaze u prećutno nadmetanje za njenu pažnju snimajući sve luđe video klipove. U tom čudnom odnosu bezuslovnog prijateljstva i nadmetanja, pokušavaju da nadmaše jedan drugog...

Režiser ove  tinejdž - drame bio je inspirisan amaterskim filmom  dvojice dečaka iz Bora, još pre četiri godine. Marko Todorović i Stefan Đurđević su kasnije  i dobili glavne muške uloge u Tilvi Roš, a glavna ženska uloga dodeljena je Dunji Kovačević.

Film je učestvovao na 17 festivala, a na pet je osvojio nagradu za najbolji film: Sarajevo International Film Festival, BiH (Najbolji Film, Najbolja muška uloga - M. Todorović), 2 in 1 Film Festival Moscow, Rusija (Najbolji film, Nagrada za najbolju priču), Noordelijk Film Festival, Holandija (Najbolji film - nagrada Matad'Or), Film Festival Cottbus, Nemačka (Spirit award), Estoril Film Festival, Portugal (Najbolji film, Nagrada Cineuropa), Gijon International Film Festival, Španija (Specijalna nagrada žirija), Festival International du Film de Belfort, Francuska (Najbolji film, Nagrada publike).

Projekcije u Boru zakazane su za 19h i 21h, a beogradske projekcije počinju u 18h i 21h. Producent „Tilve roš“ je filmska kuća „Kiselo dete“, a distributer je „Tuck“.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..