Filmski autor i kustos iz Mađarske Sebestyén Kodolányi gost je Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad, gde će od 12. do 14. maja u 20 sati u Maloj sali predstaviti program eksperimentalnih filmova pod nazivom “Kaznena ekspedicija”. Istoimeni program eksperimentalnih i avangardnih filmova bio je prikazan u Ludvig muzeju savremene umetnosti u Budimpešti u sklopu izložbe pod nazivom Anarhija.Utopija.Revolucija. tokom jeseni 2014. godine.

 

Sebestyén Kodolányi, autor ove nekonvencionalne retrospektive eksperimentalnih filmova, sastavio je više programskih celina filmskih autora sa prostora bivše Jugoslavije i Mađarske. Uprkos geografskoj bliskosti, obe kulturne sredine razvile su svoje specifičnosti, pogotovo u oblasti vizuelnih umetnosti. Ipak, dodirne tačke se mogu pronaći u istorijskim korenima, revolucionarnoj ideologiji i društvenoj utopiji. Kako su kritike društva i ideologije bile prikazane u eksperimentalnim filmovima autora sa prostora SFRJ i Mađarske, imaćemo prilike da vidimo u toku tri večeri u Maloj sali DKSG od 20 časova, uz prisustvo autora programa.

 

Kodolányi  će u četvrtak 14. maja će učestvovati na stručnom forumu “Kontinuirana prošlost – dijalog o savremenoj video umetnosti” u Collegium Hungaricum Beograd.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..