Bura_2Ekranizacija Šekspirove „Bure“, priča o osveti, ljubavi i oproštaju začinjena magijom i komedijom, u kojoj glavnu ulogu igra dobitnica Oskara Helen Miren, 27. januara biće premijerno prikazana  u multipleksu „Kolosej“.

 

Rediteljka „Bure“ je Džuli Tejmor, autorka filmova Frida i Across the Universe. Tejmor ima iskustva i u  ekranizaciji Šekspirovog dela (Tit prema Šekspirovom Tit Andronik 1999. godine) i u pozorišnoj režiji (prva žena nagrađena „Tonijem“ za režiju mjuzikla „Kralj lavova“).
„Bura“ je poslednje delo koje je Šekspir napisao, sa više magije nego što je ima u bilo kom drugom njegovom delu. Komedija prati sudbinu prognanog milanskog vojvode Prospera koji vlada magičnim ostrvom. U trenutku kada mu se ostvari prilika da se osveti, podiže buru koja će na ostrvo dovesti nove junake i promeniti živote njegovih stanovnika.
U verziji Džuli Tejmor čarobnjak Prospero postao je čarobnica Prospera u ulozi Helen Miren, čime je priča dobila drugačiji kontekst i svežinu. U ostalim ulogama su Felisiti Džouns, Đimon Honsu, Alfred Molina, Rasel Brend.

Nakon premijere, „Bura“ će biti na redovnom repertoaru multipleksa „Kolosej“.

 

{youtube}i6Cr-Ob1a30{/youtube}

 

BURA / THE TEMPEST

Žanr: komedija
Originalni naziv: The Tempest
Scenario i režija: Julie Teymor
Uloge:  Helen Mirren, Felicity Jones, Djimon Hounsou, Alfred Molina
Zemlja produkcije: SAD
Trajanje:  110 min



Milansku vojvotkinju, Prosperu, zbacio je sa prestola njen brat Antonio, i izgnao je iz grada na splavu sa četvorogodišnjom ćerkom Mirandom. Njih dve uspevaju da prežive i da stignu do ostrva čiji je jedini stanovnik divlji Kaliban. Prospera potčinjava Kalibana i zavlada ostrvom. Nakon 12 godina, izdajnika Antonija put će navesti pored ostrva u društvu napuljskog kralja i njegovog sina. Prospera dobija dugo čekanu priliku za osvetu, i izaziva oluju koja putnike sa broda baca na obale njenog ostrva.

„Bura” je filmska adaptacija poznate Šekspirove drame o osveti, ljubavi i oproštaju rediteljke Džuli Tejmor (Frida, Across the Universe). U ovoj adaptaciji Šekspirova priča dobila je zanimljiv obrt - vojvoda Prospero je vojvotkinja Prospera, u ulozi oskarovke Helen Miren. Čarobnica Prospera zapoveda duhovima, čudovištima i prirodnim silama kako bi podigla oluju i ostvarila dugo željenu osvetu, a u stvari samo pomaže da se dvoje ljubavnika koji su suđeni jedno drugom sretnu i ostvare svoju sudbinu.

U saradnji sa organizatorom, Izlazak vam poklanja 4x2 karte za Buru. Ime, prezime i br. pošaljite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..