Trinina je zakazana za 22. april u 19h. Za 22. april planirana je aukcijska prodaja Avala Filma. U prodaju je uključen filmski katalog Avala filma (1947-1992) u kom se nalazi preko 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, pobednika festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji. Skoro polovina jugoslovenskih filmova i dobar deo jugoslovenske baštine dopašće u privatne ruke.

 

Na tribini će biti predstavljen rezultat aukcije Avala filma, razmatraće se budućnost naše filmske baštine, kao i dalji mogući načini borbe za baštinu, uputiće se poziv buđenja iz apatije vezano za nasilnu rasprodaju kulture i baštine i pozvati na odgovornost i određenje vezano za ovaj problem. Između ostalih govoriće i Radoslav Zelenović - Direktor Jugoslovenske kinoteke, Goran Marković - reditelj filmova produciranih od strane Avala Filma, Mina Đukić (Novi Bioskop Zvezda) kao i ostali članovi Pokreta Za Okupaciju Bioskopa, Branko Pavlović - bivši direktor Agencije za privatizaciju, Marko Miletić - kampanja “Stop privatizaciji".

 

Moderator: Mila Turajlić, kampanja "Grad izgubljenih filmova”


Pokret za okupaciju bioskopa je u petak oko 15 h organizovao još jedan čin pozivanja Ministra kulture na dijalog i na konkretne akcije.
 
Ni tri nedelje nakon okupacije bioskopa Zvezda, brojnih organizovanih diskusija i jasno preciziranog stava da se ne radi samo o jednom bioskopu već da je to apel za opšte stanje u kulturi,aktleni  Ministar kulture i informisanja,  Ivan Tasovac se nije oglasio.
 
Na pismeni dopis koji su članovi Pokreta za okupaciju bioskopa poslali, niko nije odgovorio,a jednom je odbijeno i da dopis bude primljen pod izgovorom da Ministarstvo više ne radi ( petkom u 15 i 40). Zavod za očuvanje spomenika je poslao veštaka, s obzirom da je ta zgrada pod njihovom zaštitiom. Ni nakon toga Ministar nije reagovao.
 
Ovim činom ispred Ministarstva kulture, članovi su želeli da još jednom jasno stave do znanja, ako to do sada  nije jasno, da je  ovo poziv na rešavanje problema i stanja u kom se kultura nalazi. 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..