Kulturni centar REX, Jevrejska 16 Utorak, 21. april, 20:00 - projekcija dokumentarnog filma VEB DŽANKI / 79 min, Izrael, SAD, 2013 Režija: Šoš Šlam, Hila Medalia - posle projekcije filma razgovor sa Anitom Čudinom, sociološkinjom i psihotarapeutkinjom iz Splita – LIVE STREAM iz Podgorice.


Filmski festival Slobodna Zona zajedno sa ReStartom iz Zagreba, Demiurgom iz Ljubljane, Makedoksom iz Skoplja, Dokufestom iz Prizrena i Underhill Festivalom iz Podgorice pokreće novi projekat pod nazivom Dokuvizija! Projekat ima nameru da kroz organizaciju istovrmenih projekcija beogradskoj, a zatim i publici na ostalim partnerskim festivalima/gradovima predstavi najnoviju produkciju dokumentarnih filmova koji obrađuju najaktuelniji probleme savremenog društva u svetu i kod nas u regionu. Filmsko ostvarenje kojim se otvara ovaj serijal je dokumentarni film  o internet džankijima i njihovom lečenju u rehabilitacionim centrima u Kini. Pored simultanih projekcija u šest gradova, publika će imati priliku i da oceni film, a u zajedničkom live stream prenosu i da sazna kako su film ocenili gledaoci u ostalim gradovima.


Pre projekcije filma, biće svečano dodeljena Nagrada za publiku za najbolju recenziju sa prošlogodišnjeg festivalskog izdanja!


Kina je prva zemlja koja je proglasila zavisnost od interneta bolešću, kliničkim poremećajem koji se leči u centrima za rehabilitaciju koji više nalikuju na vojne kampove, nego na bolnice. VEB DŽANKI nas uvodi u svet modernog života u Kini, istražuje međugeneracijske nesporazume i daje žestoki uvid u jedan od simptoma doba interneta. Rediteljke filma Šoš Šlam i Hila Medalia predstavljaju obe strane te velike podele, i nesrećne roditelje koji ne znaju kako izaći na kraj s decom koja po više od 10 sati dnevno provode igrajući World of Warcraft, i usamljenih tinejdžera koji traže izlaz iz sopstvene izolacije u virtuelnom svetu.

 

O rediteljkama:


Šoš Šlam, autorka je filma Poslednje putovanje ka tišini, priče o ljudima koji su preživeli Holokaust, a tada su boravili u bolnicama za mentalno obolele u Izraelu. Film je dobio prvu nagradu kao najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Lublinu, posebno priznanje Haifa International Film Festivala, prikazan je na Filmskom festivalu kratkog filma i videa u Jorktornu u Kanadi i osvojio je nagradu Kolumbajn na filmskom festivalu Moondance. Šoš Šlama je diplomirala pozorišnu režiju na Univerzitetu u Tel Avivu, a studirala je i u Njujorku na Školi vizuelnih umetnosti i magistrirala komparativnu književnost na Univerzitetu Bar Ilan.


Hila Medalia  osvojila je u svojoj karijeri, između ostalih, nagradu Peabody, kao i tri nominacije za Emmi. Njen film Ples u Jafi, premijerno je prikazan na filmskom festivalu Tribeka u Njujorku, a nagrađen takođe je na festivalu Docaviv kao i na filmskom festivalu u Minhenu. Za dokumentarni film  Posle oluje,  je osvojila nagradu publike na Vudstok filmskom festivalu i nagradu Kristalno srce na Heartland festivalu. Medalia je magistrirala na Univerzitetu Južni Ilionois i osnivač je njujorške produkcijske kuće kNow Productions.


*** Prodaja karata počinje od ponedeljka u Kulturnom centu Rex i to od 11h – 17h, a na dan projekcije od  11h – 20h. Cena karte je 200 dinara.

 

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!                                                            

                                                                        
                                                    

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..