BAŠTA FEST(2-5. jula 2015) je internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, koji se ove godine održava drugi put. Festival ima za cilj decentralizaciju kulture, kao i širenje filmske svesti, pogotovo među mladima, u manjim sredinama, gde ovakvih događaja skoro i nema. Pokrenut je od strane mladih glumaca Jovana Jelisavčića i Maje Šuše i prošle godine je veoma uspešno održan prvi put.

 

Svi kratki filmovi su deo takmičarskog programa u  okviru jedne selekcije, napravljene od strane mladog filmskog reditelja Ognjena Glavonića. Glavna tema festivala je odnos reditelja i glumca, tako da će među izabranim filmovima biti oni u kojima postoje autentična i kvalitetna glumačka ostvarenja. Na prošlogodišnjem festivalu bilo je izabrano 26 filmova iz 13 zemalja.Nagrade se dodeljuju za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i za najbolji scenario (Zlatna inspiracija). Takođe, Žiri mladih, sastavljen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, dodeliće svoju nagradu za najbolji film.

 

Film, kojim se konkuriše, mora biti realizovan u poslednje dve godine (ne sme biti stariji od 2013. godine). Prijave se vrše na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a sve detaljnije informacije možete dobiti na sajtu www.bastafest.com. Konkurs je otvoren do 1. maja.

 

Festival predstavlja specifičan spoj filma, prirode i dobre zabave, samim tim sve programske celine odvijaju se na otvorenom: projekcije takmičarskog programa u parku „Borići“, žurke i koncerti na obali reke Drine na plaži Rača (pored Bašta kampa) i izleti za učesnike festivala na najatraktivnije lokacije ovog predela.

 

Bašta fest je obogaćen i radionicama za mlade filmske stvaraoce, učesnike festivala, kao i kreativnom radionicom za srednjoškolce „Kutija – pakovanje mašte“ čiji je koordinator kostimograf Darinka Mihajlović.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..