Društvo filmskih  i TV autora  ”Dokumentarista” Banja Luka  pokreće Festival dokumentarnog filmaBanja Luka  “ParaDOKS”. Festival se osniva sa ciljem da publici , ali  i autorima, pruži uvid u aktuelnu dokumentarističku produkciju, da se potakne domaća dokumentarna proizvodnja,  kao i da se ojačar egionalna,  te medjunarodna saradnja na polju koprodukcija. Već odavno, dokumentarac  u svijetu nije samo priča o istoriji , neobičnim životinjama, i dalekim predjelima.

 

Dokumentarizam  je našao svoj put  između novinarstva i filmske režije, postao je dominantna forma ovoga vremena,  mjesto slobode, sinonim za novo, hrabro, radoznalo, drugačije i neustrašivo u svijetu filma i medija.

 

Festival dokumentarnog filma “ParaDOKS”  je zamišljen kao mjesto sukoba i susreta mišljenja, estetika i etika. Platforma za razmjenu filmskih ideja i iskustava. Susret istoka i zapada, prošlosti i budućnosti, danas. Festival za slobodne ljude!

Program Festivala podijeljen je nameđunarodnu reviju  i takmičarsku regionalnu i domaću konkurenciju.

 

U međunarodnom revijalnom programu prikazaće  se najbolji svjetski autorski  i kreativni dokumentarni filmovi snimljeni i producirani u posljednje dvije godine.

 

Osim takmičarskih,  ParaDoksima i  izvan takmičarskih programa – retrospektiva, filmovi fokusirani na pojedine teme, zemlje,  žanrove,  tehnike i  estetike. Biografija, etno,  istorija, politika,  rokumentarac, tvdokumentarizam, DSLR film…

Namjera nam je da se Festival održava svake godine krajem septembra , odnosno početkom oktobra.

 

Pozivamo autore da svoje filmove prijave i pošalju do 1.6.2015.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..