Od producenata najgledanije domaće filmske i TV sage „Montevideo“, firme „Intermedia Network“, dolazi još jedna istinita sportska priča koja je posvećena košarci. Film„Bićemo prvaci sveta“ o osnivačima čuvene „jugolsovenske škole košarke“ i prvoj zlatnoj medalji na prvenstvu u Ljubljani, 1970. godine, režirao je Darko Bajić. U bioskopima Cineplexx od 26.02.2015.

 

Scenario je napisao Nebojša Romčević u saradnji sa Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji Zvonimira Šimuneca koji je ujedno autor i sa Dejanom Petrovićem producent ovog značajnog projekta.


Glavne uloge  pionira košarke na našim prostorima tumače mladi glumci. Ulogu Nebojše Popovića,  koji je kao „prvi među jednakima“ pokrenuo „košarkaški bum“ u bivšoj Jugoslaviji igra izvanredni mladi glumac  Strahinja Blažić.Miloš Biković je u ulozi Radomira Šapera, predsednika Košarkaškogsaveza Jugoslavije.  Aleksandar Radojičić tumači lik Bore Stankovića, koji je bio prvi čovek FIBA, dok je MarkoJanketić u ulozi Aleksandra Nikolića,  tvorca Yu košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.


U ostalim ulogoma su glumci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije:  Leon Lučev, Sergej Trifunović, Iva Babić, Nebojša Dugalić,  Nina Janković, Tamara Dragičević,  Stefan Kapičić, Jure Henigman,Goran Bogdan, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski,Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić i drugi.


Američki glumac John Savage, najpoznatiji po svojim ulogama u kultnim filmovima“ Kosa“ i „Lovac na Jelene“, tumači lik Vilijama Džonsa koji je bio jedan od osnivača Svetske košarkaške federacije (FIBA), 1932. godine.


Film „Bićemo prvaci sveta“ je rađen u manjinskoj koprodukciji sa partnerima iz Hrvatske i Slovenije i sniman jena lokacijama u  Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji.


„Bićemo prvaci sveta“ je priča o četiri pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi -Nebojša Popović(Strahinja Blažić), Borisav Stanković(Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper(Miloš Biković) i  Aleksandar Nikolić(Marko Janketić).  


Centarlni događaj filma je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani , 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država. Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima  ostvarili svoj san-prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.


Film je smešten u dva različita vremenska perioda, u sadašnjem i u sećanjima  Nebojše Popovića.


Njihov životni put počinje još od Drugog svetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mesto oslobođeno od politike. Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni triumf vere koju je negovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmamam ili čak bez ikakve obuće.


Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoje Korać, poginuo je godinu dana pre utakmice, a glavni igrač i kapiten tima, Ivo Daneu, je povređen, tako da su nosioci  igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke.


Sadašnje vreme obiluje ogromnim očekivanjima cele nacije uključujući i političko vođstvo zemlje.  23. maj 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani posle niza srebrnih odličja. Pobeda nad američkim timom je mnogo više od samo sportske pobede.


Jugoslavija trijumfuje, u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cela zemlja je u transu. Predsednik Tito je zadovoljan. Naravno, istorija ovoj priči daje gorak ukus uzaludnosti.

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..