HUMOR od 09. do 15. marta 2015. / U Parizu će se, od 9. do 15. marta 2015. godine, održati drugo izdanje filmskog festivala stranih kulturnih centara. Ovogodišnja tema festivala je "humor". Humor, kao sposobnost da se izazovu zabava i smeh kod druge osobe, ima i kulturni karakter. On je duboko ukorenjen u živote i iskustvo jedne zemlje, nacije  ili grupe ljudi koji na isti način shvataju podsmeh i ironiju u određenoj situaciji.

 

Obzirom da se često bazira na preuveličavanjima ličnih ali i društvenih osobina i da se bavi i stereotipima, humor predstavlja i određeni interkulturalni izazov.

 

Drugo izdanje filmskog festivala stranih kulturnih centara u Parizu, pokušaće da sagleda šta je to što naše susede (a skoro uvek i nas same) zasmejava i uveseljava. To će ujedno biti i pokusaj da se prevaziđu određeni klišei i da se još više otvorimo prema kulturi, običajima i humoru Drugih.

 

Na programu festivala su filmovi u izboru 18 stranih kulturnih centara u Parizu poput sjajnog ostvarenja belgijskih autora Dominika Abela, Fione Gordon i Bruna Romija "Ledeni breg", koji će zvanično i otvoriti festival 9. marta.

 

Publika će moći da se upozna i sa novim ostvarenjima poput  "Uber-Ich und Du", nemačkog reditelja Benjamina Heisenberga ili sa gruzijskim "Blind dates", Levana Koguašvilija, kome će to biti evropska pretpremijera. Pariska publika će imati prilike da vidi i klasike poput ruskog filma "Kavkaska zatvorenica ili nove avanture Šurika" iz 1974. godine, reditelja Leonida Gajdaja i italijanskog "Žandarmi i lopovi" iz 1951. godine, reditelja Maria Montelija sa legendarnim Totom u glavnoj ulozi.

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..