Filmski festival Slobodna Zona u saradnji sa SAE Institutom u Beogradu i Naxi radiom i ove godine dodeljuje Nagradu za publiku za najbolju recenziju filma sa desetog jubilarnog izdanja Slobodne Zone.


Prva nagrada koju Slobodna Zona dodeljuje u saradnji sa SAE Institutom iz Beograda u vidu besplatnog kursa Digitalne video produkcije na pomenutoj instituciji jednoglasnom odlukom žirija dodeljuje se Nataši Pavlović za tekst inspirisan filmom U potrazi za Vivijan Majer Džona Malufa i Čarlija Siskela. Dobitnica druge nagrade u vidu ručnog sata i promo paketa koji dodeljuje Naxi radio je Ivana Fišić za osvrt na film Ričarda Linklajtera Boyhood. Treću nagradu, propusnicu za sve projekcije narednog izdanja Slobodne Zone osvojila je Jovana Golubović za nadahnutu recenziju filma Ne ostavljaj me Nilsa van Koeverdena i Sabin Lub Baker.


Pobednike konkursa ovoga puta odabrali su selektori festival Branka Pavlović i Rajko Petrović.

 

U saopštenju žirija se navodi:

 

“U vremenima kada je negovanje filmske kritike i pisane reči o filmu sve teže i  sve ređe, tekstovi pristigli na konkurs Slobodne Zone iznova pokazuju da mesta i potencijala za nju itekako ima. Dobra filmska kritika otvara nove horizonte, obrazuje nove generacije filmske publike, poziva u bioskop. Ona je poseban način promišljanja filmske umetnosti i u najboljim slučajevima literarna hronika filmske prošlosti, odraz sadašnjosti ali i svojevrsan putokaz u filmsku budućnost.

 

Tekstovi ovogodišnjih dobitnica nagrade za publiku Slobodne Zone su istovremeno informativni i neposredni, analitični i nadahnuti i na najbolji način potvrđuju da o filmu najiskrenije pišu oni koji pre svega vole film, a tek potom svoje mišljenje o njemu. U vremenu kada je filmova sve više, a bioskopa sve manje, publika koja piše o filmu je prava retkost i neprocenjivo bogatstvo. Hvala vam na tome.”

 

Nagrađene tekstove možete pogledati na sledećiim linkovima:


1. U potrazi za Vivijan Majer
2. Boyhood
3. Ne ostavljaj me

 

Slobodna Zona čestita dobitnicama i zahvaljuje se svim učesnicima na učešću u nagradnom konkursu. Vidimo se ponovo na Slobodnoj Zoni 2015!

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..