Jedinstveni Bil Mari, reditelj (prvi put) i scenarista Ted Melfi udružili su se da bi nam prikazali film Sent Vinsent, priču o mladiću koji se, što je neobično, sprijatelji sa starijim čovekom koji živi u kući pored njega. Megi (Melisa Makarti) samohrana majka, i njen dvanaestogodišnji sin Oliver (Džejden Liberer) dosele se u Bruklin. Budući da radi do kasno, mora da ostavi Olivera na brigu njihovom komšiji Vinsentu (Bil Mari), penzionisanom gunđalu sklonom kocki i alkoholu.

 

Među njima se stvara neverovatno prijateljstvo. Zajedno s trudnom striptizetom Dakom (Naomi Vots), Vinsent prati Olivera na svakodnevnoj ruti između hipodroma, kluba sa striptizom i lokalnog bara i pomaže mu da postane čovek, dok Oliver u Vinsentu počinje da vidi nešto što niko drugi ne vidi – neshvaćeno biće dobrog srca.

„The Weinstein Company“ i „Chernin Entertainment“ predstavljaju film Sent Vinsent u kojem glume Bil Mari (The Grand Budapest Hotel, The Monuments Men), Melisa Makarti (Tammy, The Heat), Naomi Vots (The Impossible, J. Edgar), Kris O’Daud (Calvary, Thor: The Dark World), Terens Hauard (Lee Daniels’ The Butler, Hustle And Flow) i debitant Džejden Liberher (A Many Splintered Thing).

Film Sent Vinsent  je prema svojem scenariju režirao i producirao Ted Melfi, kojem je ovo prvi dugometražni film. Ostali producenti su Piter Černin (Dawn Of The Planet Of The Apes, The Heat), Fred Ros (The Story Of Luke, Expired) i Dženo Toping (The Heat, Country Strong). Ivana Lombardi je koproducent, a izvršni producenti su Bob Vajnstajn, Harvi Vajnstajn, Dilan Selers, Don Čidl i Mek Braun.

Direktor fotografije je Džon Lindli (You’ve Got Mail, Pleasantville), a montažeri su Sara Flak (Days And Nights, The Bling Ring) i Piter Tešner (Identity Thief, Horrible Bosses).

Scenografiju potpisuje Inbal Vajnberg (The Place Beyond The Pines, The Perks Of Being A Wallflower), a kostimografiju Kašija Valika Maimon (Moonrise Kingdom, Moneyball).


Priča o Vinsentu je inspirisana stvarnim događajem scenariste, reditelja i producenta Teda Melfija koji mu je promenio život. Kad je pre sedam godina njegov stariji brat umro sa 38 godina, Ted je otišao na sahranu i video da njegova jedanaestogodišnja bratanica nema kuda. Melfi i njegova supruga odmah su odlučili da je usvoje i presele iz malog, ruralnog gradića u Tenesiju u svoj dom u Šerman Ouksu u Kaliforniji.
 
Čim je krenula u srednju školu „Notr Dam“ (Šerman Ouks), devojka je za zadatak dobila da pronađe katoličkog sveca koji je inspiriše i da nađe stvarnu osobu koja ima njegove osobine. Njen izbor su bili Sveti Vilijam od Ročestera, zaštitnik usvojene dece, i Melfi. Dirnut, Melfi je shvatio da je to savršena ideja za film. Umesto likova kao što su on i njegova bratanica, zamislio je staro gunđalo koje je izgubilo volju za životom i mladog dečaka.

 

Bil Mari se činio savršenim za svoju ulogu, a reditelj kaže: „Tako je nastala priča – mladić se doseli pored gunđala, alkoholičara kojeg glumi Mari i oni postanu najbolji prijatelji koji jedan drugom promene živote.“

 

Snimanje filma Sent Vinsent započelo je usred toplotnog talasa koji je pogodio Njujork u julu 2013. Producent Braun kaže: „Ted je kao Sidni Lamet. Ovaj film je živeo u njegovoj glavi veoma dugo. Dobro poznaje film koji snima.“

 

Film Sent Vinsent  većinom je sniman u Bruklinu, ali ne u modernom delu koji privlači horde turista, već u Bruklinu stare škole koji još uvek postoji, ako znate gde da ga potražite. Melfi je iz Bruklina i seća se kako je nekad izgledao.

 

Mek Braun tvrdi: „Tražeći lokacije, bilo je zanimljivo posmatrati kako tekstura Bruklina postaje tekstura filma. Kao da je to pravi film o pravom mestu.“

 

Mlada scenografkinja Inbal Vajnberg proslavila se tek nekoliko godina nakon što je diplomirala na Filmskoj akademiji u Njujorku. Iako se radnja filma Sent Vinsent odvija u današnjici, on deluje vanvremenski, podseća na Njujork i filmove iz ’70-ih jednako koliko i na današnjicu. Producenti su se brzo dogovorili da se film snima u Šipshed Beju, a Vajnbergova kaže: „Tedu se to odmah svidelo – mešavina predgrađa i njujorškog urbanizma. Tamo smo nekoliko nedelja snimali eksterijere, a za enterijere smo koristili „Stajner studio“ u Bruklinu. Vinsentov omiljeni bar smo pronašli u Grinpointu, Dakin klub u predelu Hants Point (Bronks), a veći deo Oliverove škole u Bej Ridžu u Bruklinu. Hipodrom „Belmont“ na Long Ajlandu je poslužio za Vinsentove i Oliverove kockarske izlaske.“

 

Važan je i Vinsentov automobil. Rekviziterka Kortni Šmit je pretražila nebo i zemlju da bi pronašla nekonvencionalne stare automobile i uspela je da nađe čak dva „lebarona“ s drvenim bočnim delovima.

 

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..