10. decembar 2014, Međunarodni dan ljudskih prava koji se obeležava u celom svetu a ujedno i 66-a godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Promocija ljudskih prava nije samo moralna i zakonska obaveza Holandije, već put ka stabilnom i prosperitetnom svetu. Upravo zato Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu na Međunarodni dan ljudskih prava organizuje specijalnu projekciju u UK Parobrod.

 

Ustanova kulture gradske opštine Stari grad Parobrod i Ambasada Kraljevine Holandije zajedno obeležavaju Međunarodni dan ljudskih prava prikazujući dokumentarni film  “404 dece”.


Dokumentarni film “404 dece”je potresna priča o problemima sa kojima se suočava ruska LGBT omladina, način na koji se bave  skorašnjim zakonodavnim pritiscima na LGBT zajednicu, kao i društvo u kome je prihvatanje LGBT zajednice na niskom nivou. Kroz online intervjue i video-dnevnike, četrdeset pet mladih LGBT Rusa  priča o svojim iskustvima na temu diskriminacije i nasilja.


“404 dece” je ime online foruma LGBT zajednice za rusko govorno područje, gde tinejdžeri anonimno pišu o svakodnevnom životu i nedaćama koje ih prate kao pripadnike LGBT zajednice. Elena Klimova je kreirala vebsajt 2013. godine  zbog brige za efekte i uticaj anti-LGBT propagandnog zakona na mlade ljude. Sa preko 6.000 korisnika, sajt je privukao značajnu pažnju ne samo javnosti već i vlasti, koja je sajt ocenila  kao “protivzakonit, provokativan i nemoralan”.

Film “404 dece” biće prikazan u sredu, 10. decembra u 19h, u Ustanovi kulture Parobrod.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..