Pobednički film desetog jubilarnog izdanja filmskog festival Slobodna Zona, prema glasovima publike je film So zemlje, dokumentarni film Vima Vendersa, čije su projekcije rasprodate u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Fotograf Sebastiao Salgado proputovao je svet i bio je svedok nekih od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji.

 

Kako su gledaoci Slobodne zone glasali na drugom mestu je Boyhood, reditelja Ričarda Linklajtera, zatim 20 000 dana na Zemlji, reditelja Ijana Forsajta i Džejn Polard, četvrto mesto je zauzeo film U potrazi za Vivijen Majer i peto mesto je pripalo filmu 1971, filmsko ostvarenje Džoane Hamiliton.

 

Filmski festival Slobodna zona, koji se i ove godine održao u Beogradu, Nišu i Novom Sadu,  u osam bioskopa, posetilo je preko 23 000 gledalaca. Festival u Beogradu pred punom salom Dvorane Kulturnog centra zatvoren je filmom O konjima I ljudima, Benedikta Erlingsona.

 

Na festivalu na kome je prikazano 26 igranih i dokumentarnih filmova najveću posećenost su zabeležili filmovi Boyhood, 20 000 dana na Zemlji,  So zemlje, Potraga za Vivijen Majer, Motivacija: nula, Povratak u Homs, Ljubavna odiseja, Potraga za Felom i Da li je visok čovek srećan?


I ove godine Slobodna zona u saradnji sa Naxi radijom i Sae institutom dodeljuje Nagradu za publiku za tri najbolje kritike / recenzije / kratka eseja o jednom od filmova sa programa festivala. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima zainteresovani mogu poslati do 10. decembra na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Jubilarno 10. festivalsko izdanje podržalo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, Movies that matter, Rekonstrukcije Ženski fond, Francuski institut, Sekretarijat grada Beograda i Taff line!

 

Vidimo se u SLOBODNOJ ZONI!

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..