Filmski festival Slobodna Zona, koji je ove godine održan u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u osam bioskopa, posetilo je preko 23 000 gledalaca. Festival je zatvorio još jedan rasprodat film O konjima i ljudima, Benedikta Erilngsona. Najveću posećenost su zabeležili filmovi 20 000 dana na Zemlj, So zemlje, Boyhood, Potraga za Vivijen Majer, Motivacija: nula, Povratak u Homs, Ljubavna odiseja, Potraga za Felom i Da li je visok čovek srećan?


Festival na kome je prikazano 26 igranih i dokumentarnih filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama, ove godine je otvorio gost slektor, filozof, pisac i prevodilac Boris Buden.


Veliko interesovanje i posećenost izazvali su, već tradicionalni prateći program, Noćni razgovori, čiji je urednik Ivan Milenković, i novi program Cross media u kojoj smo zahvaljujući programskoj urednici Biljani Tutorov zavirili u budućnost (dokumentarnog) filma uz izbor najzanimljivijih filmskih i video projekata, web dokumentaraca i hibridnih audiovizuelnih formi koji kombinuju najsavremenije digitalne tehnologije i filmski jezik u potrazi za novim izražajnim sredstvima i narativima.

 

U duhu jubileja, u novoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, stara i nova publika Slobodne Zone mogla je da pogleda izbor od 10 filmova koje je publika najviše volela u prvih devet godina festivala u okviru programske linije TOP 10.

 

Sutra, 13. novembra očekuje vas Slobodna zona na BIS gde će biti prikazani filmovi za koje su već rasprodate karte So zemlje u 18 časova, Boyhood u 20 časova, a za projekciju film Boyhood od 15 časova i film koji je otvorio ovogodišnji festival, pred punim Sava centrom 20 000 dana na Zemlj, ostalo je još malo karata.


Publika će i ove godine odlučiti koje filmove će Slobodna Zona poslati nа Turneju u preko 40 grаdovа Srbije. Pobednike ćemo proglasiti u petak, 14. novembra. Zajedno sa SAE institutom i Naxi radijom, Slobodna Zona kao i prethodnih godina nagrađuje tri najbolje kritike / recenzije / kratka eseja o jednom od filmova sa programa festivala. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima zainteresovani mogu poslati do 10. decembra na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Pozdrav iz Slobodne Zone i vidimo se na BIS-u!

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..