U ponedeljak, 17.novembra u 19h - Film “Tužbalica za žrtve Marikane” Arjana Kaganofa “oteo je” i vratio otuđeni akademski diskurs na mesto masakra pobunjenih rudara u Južnoafričkoj Republici 2012. godine, i u tom procesu imenovao je ovo ubistvo ritualom osvetljavajući društvenu istinu “nove demokratije”, koristeći iskustvo poetike remiksa u razobličavanju imperijalnih društvenih, medijskih,  kulturnih mehanizama.

 

THRENODY FOR THE VICTIMS OF MARIKANA
Arjan Kaganof
Južnoafrička Republika, 2014, 26 min 30 sec, colour
Arjan Kaganof je projekat African Noise Foundation.


Teorizacija masakra na Marikani kao ritualnog ubistva, žrtve na oltaru kapitalizma u sveže uspostavljenoj demokratiji “nove južne Afrike”. Film je dobio posebno priznanje na Festivalu u Oberhauzenu 2014.
 
CZKD Bioskop realizuje se u 2014. godini uz podršku Ministarstva kulture, medija i informacionog društva Republike Srbije. CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..