U utorak 13. maja, pretposlednjeg dana festivala Beldocs ocekuju nas sledeci filmovi: “Inercija prošlosti”, istorijski dokumentarac reditelja Dejana Vražalića, osvetljava jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Srbije 20. veka - 27. mart 1941. kada su građani Beograda i skoro svih gradova u Srbiji (kao i u Sarajevu, Podgorici i Skoplju) izašli na ulice i jasno iskazali stav protiv saradnje sa nacističkom Nemačkom i fašističkom Italijom.

 

Istovremeno vazduhoplovni oficiri su izvršili vojni puč i smenili one koji su potpisali Trojni pakt. Sam taj čin je izazvao bes i odmazdu Hitlera. Priča o ovom jedinstvenom slučaju u Evropi u to vreme je na programu BELDOCS festivala 13. maja u 19h u Sava Centru.

 

Iste večeri u 21h u Sava centru biće prikazan najnoviji film dvostrukog oskarovca Errola Morissa “Nepoznato poznato” koji nam donosi portret uticajnog američkog političara Donalda Ramsfelda jednog od ključnih aktera rata u Iraku.

 

Cineplexx Usce prikazace remek-delo savremene dokumentaristike ''Katedrale kulture'' od 20 casova, dok ce u Bioskopu Fontana u 21 cas biti prikazan film ''Trka s bikovima'' reditelja Oliviera van der Zeea. Svake godine, od 7. do 14. jula, tokom osam dana koliko traju praznici u San Ferminu, hiljade ljudi učestvuje Ovo je priča o učesnicima tog događaja.


Dokumentarni film govori o onima koji rizikuju svoje živote, učestvujući u jednoj od najopasnijih manifestacija na svetu, prepunoj adrenalina – trci sa bikovima u Pamploni. Za ovu trku ne postoji nikakva nagrada, vec ona prouzrokuje oko stotinu ranjenih svake godine, uključujući 16 smrtnih slučajeva koji su se dogodili tokom proteklog veka. Ovaj dugometražni film nudi dramu i heroizam u koktelu emocija, prenoseći publiku sve do ulica Pamplone pred stampedo bikova sa smrtonosnim rogovima.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..