Zašto film o Arsenu nije režirao neko od hrvatskih reditelja? - Zato što ja više volim Arsena Dedića od bilo kog hrvatskog reditelja - kategoričan je Mladen Matičević, autor ostvarenja Moj zanat, izabranog da otvori ovogodišnji Beldocs, 8. maja u 21 sat u Velikoj dvorani Sava Centra.

 

„Već sam pomen njegovog imena podseća na veliki broj izvanrednih pesama, urezanih duboko u pamćenju, na nebrojene knjige poezije, na boema, šarmera i bonvivana koji je u našim životima odavno postao konstanta“, kaže Matičević, jezgrovito otkrivajući u kojoj je meri zapravo fasciniran Dedićem. Iako je do sada režirao sijaset nagrađivanih ostvarenja, čini mu se da u njegovom stvaralaštvu Moj zanat zauzima posebno mesto: “To je zato što moj film crpi snagu iz Arsenove umetnosti.”


Dedić je u pomenutom dokumentarcu prvenstveno prikazan kao jedan od nas, običan čovek iz susedne ulice, suprug i otac, ophrvan prilično prozaičnim brigama i nadanjima. U trenutku kad Arsen sedne za klavir i počne da peva, međutim, dešava se svojevrstan preokret. On, po Mladenu, “odjednom ulazi u sferu genijalnog muzičara, biva obasjan nekakvim svetlosnim kanalom odozgo” i sebe, svoju okolinu, ali i gledaoce filma, maestralno odnosi na neko drugo, uzvišenije i lepše mesto.


Zamišljen kao intimistički portret jednog od najznačajnijih kantautora nekadašnje Jugoslavije, Moj zanat prati Dedićev životni put od detinjstva u rodnom Šibeniku do današnjih dana i predstavlja do sada jedino kinematografsko ostvarnje posvećeno ovom velikom umetniku.


Sam Arsen je potvrdio svoj dolazak na Beldocs, pa srpsku premijeru Mog zanata ni u kom slučaju ne treba propustiti!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..