palicfilmfestival_300x250_01Obaveštavamo vas da se u sastavu žirija 17. Festivala evropskog filma Palić nalaze: Jaana Puskala iz Finskog filmskog instituta, pozorišna, televizijska i filmska glumica Iva Krajnc iz Slovenije, filmski kritičar Hans Christian Leitich iz Beča, reditelj Eran Kolirin iz Izraela i Vladimir Paskaljević, režiser iz Beograda.

Žiri Festivala će u okviru glavnog Takmičarkog programa dodeliti „Zlatni toranj“ – nagradu za najbolji film, „Palićki toranj“ - za najbolju režiju, kao i „Specijalnu nagradu žirija“. 
Jaana Puskala, od 1990. godine radi pri Odeljenju za međunarodnu promociju Finskog filmskog instituta. Od 2003. do 2006. godine bila je na čelu Odeljenja za međunarodnu promociju, a 2008. je postala direktor Odeljenja za promociju igranog filma. Od 2009. godine je takođe predstavnik Finske u mreži Promocija evropskog filma (EPF).
Iva Krajnc je nakon završenih studija glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju (AGRFT) Univerziteta u Ljubljani igrala veliki broj uloga u pozorištu i na  televiziji. Za ulogu u filmu Čuvar granice (Varuh meje, 2002) dobila je nagradu „Vesna“ - najveće slovenačko filmsko priznanje, za najbolju žensku ulogu.
Hans Christian Leitich se od sredine osamdesetih bavi pisanjem o filmu, a od 2000. godine radi kao kulturni urednik za DerStandard.at. Sarađivao je sa austrijskim filmskim festivalima – Vienale, Diagonale, Crossing Europe – u raznim oblastima, uključujući i ulogu člana FIPRESCI žirija na Vienalu, 2004. godine.

Eran Kolirin kao scenarista je nagrađen već za svoj prvi rad – scenario za film Zur Hadassim – nagradom za najbolji scenario na Međunarodnom filmskom festivalu u Jerusalimu. Godine 2004. napisao je i režirao televizijski film Dugo putovanje. Kao režiser igranih filmova debitovao je filmom Orkestar na gostovanju (Bikur Ha-Tizmoret, 2007) koji je osvojio osam nagrada Izraelske filmske akademije i takođe bio nagrađivan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući nagradu žirija „Coup de Coeur“ u okviru programa Un Certain Regard Kanskog filmskog festivala.

Vladimir Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2000. godine. Njegov kratki film Delfini su sisari (1997) osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući „Specijalno priznanje“ FIPRESCI-ja na Svetskom filmskom festivalu u Montrealu. Bio je i jugoslovenski kandidat za Oskara u kategoriji kratkog filma. Od tada je napisao, montirao i režirao seriju dokumentarnih filmova o integraciji romske dece u srpskom društvu. Prvi igrani film, Đavolja varoš (2009), premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, nakon čega je učestvovao na brojnim festivalima uključujući Međunarodni filmski festival u Roterdamu, Filmski festival u Trstu („Nagrada za najbolji film“), Međunarodni filmski festival u Palm Springsu, itd.

U sastavu Međunarodnog žirija kritike 17. Festivala evropskog filma Palić, koji dodeljuje „Tolerance Award“ za najbolji film iz programa Paralele i sudari, ove godine će raditi: Eugenie Zvonkine, Stefan Dobriou i Vladan Petković.
Eugenie Zvonkine predaje istoriju filma i estetiku na Univerzitetu u Parizu, a posebno se bavi temom sovjetskog i postsovjetskog filma. Piše za francuski filmski časopis Les Cahiers du cinema, a radi i kao selektor Međunarodnog festivala azijskog filma u Vezulu i Filmskog festivala za decu i tinejdžere Cine Junior.

Stefan Dobriou piše o filmu za rumunske časopise, a trenutno radi za vodeći rumunski sajt posvećen filmu - Cinemagia, i kao dopisnik evropskog filmskog portala Cineuropa.
Vladan Petković je diplomirao menadžment u oblasti kulture, pozorišta i radija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radi kao novinar, analitičar i kritičar za Screen International, Cineuropa.org, E-novine.com, Filaž, te kao pomoćnik urednice filmskog magazina CameraLucida.me i selektor Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil u Banja Luci.

***


Sedamnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 17. do 23. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić, kao i u Subotici.

Festivalski program sačinjava devet filmskih selekcija: Takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi belgijski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program, Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“ i ERSTE Underground Spirit.

Festival takođe dodeljuje dve nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskom filmu čiji su ovogodišnji dobitnici Konstantin Gavras i Goran Marković, kao i  nagradu „ERSTE Underground spirit“ za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma koja će ove godine biti dodeljena našem reditelju Želimiru Žilniku.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju, boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.


Posetite zvaničnu prezentaciju Festivala na adresi - www.palicfilmfestival.com
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..