U okviru novog ciklusa igranih i dokumentarnih filmova povodom 15. godina od NATO bombardovanja Srbije, od 24. do 27. marta u Maloj sali Doma kulture Studetnski grad biće prikazano 15 filmova renomiranih filmskih autora: Boška Savkovića, Sonje Blagojević, Mihaela Kezele, Borisa Mitića, Željka Mirkovića, Darka Bajića, Slađana Stojanovića, Dragana Elčića, Kersti Uibo, Ljubiše Samardžića, Dimče Stojanovskog, Gradimira Nikolića, Radivoja Andrića, Janka Baljka, Miloša Radovića. Ulaz je slobodan.

 

24-27.3. Mala sala


PROPORCIJE RAZARANjA ILI ŠTA JE PREOSTALO
Ciklus igranih i dokumentarnih filmova povodom 15. godina od NATO bombardovanja Srbije

 

Ponedeljak  24.3. u 19:00
Dokumentarni filmovi


POSLE BOMBI, r: Boško Savković, 7', Srbija 2013.
Film "Posle bombi" je alegorija o drveću koje je posle NATO agresije 1999. godine, počelo da raste na krovu bivše zgrade Generalštaba JNA, u centru Beograda. Film na neobičan način prati rast tog drveća i jedne devojčice koja je začeta dok su padale bombe.

 

KOSMA, r: Sonja Blagojević, 75' Srbija, 2013.
Dokumentarni film o onome o čemu se retko govori kada se priča o Kosovu – o životu izvan okvira vesti i politike. Život pretvoren u zvuke FM frekvencija, sagledan ušima radija kroz glasove onih koji su bez glasa i postojanja u zvaničnim medijima. U rasponu od jednostavne svakodnevice do fantastičnih prizora žive tradicije koja ponire iz najdubljih i najlepših slojeva vremena, prostora i ljudskog iskustva.

 

Ponedeljak  24.3. u 21:00


NAJLEPŠA JE ZEMLjA MOJA r: Mihaela Kezele
ul: Zrinka Cvitešić, Mišel Matičević,  Danica Ristovski
Nemačka, Srbija, Hrvatska, 2012.

Rat na Kosovu. Albanci se bore protiv Srba, Srbi protiv Albanaca. Susedi postaju neprijatelji. Prijatelji se ubijaju međusobno.Danica, mlada Srpkinja i njeno dvoje dece Danilo i Vlado žive u malom srpsko-albanskom selu na obali Ibra. Danica tuguje za svojim mužem koji je tragično nastradao u sukobima na Kosovu. Teško ranjeni Albanac Ramiz pronalazi utočište u njenoj kući. Danica je u dilemi, da li da ga preda srpkim snagama ili da pokuša da mu spasi život. Danica i Ramiz su zapravo komšije, on živi sa albanske strane reke, blizu bolnice u kojoj se Danica porodila. A sada, oni su neprijatelji. Skrivanjem i negovanjem Albanca Danica je ugrozila i svoj i život svoje dece. Danilo nestaje. Deca u selu se razboljevaju – a uzrok je municija sa osiromašenim uranijumom koju NATO koristi. Danica sa decom beži iz sela nadajući se da će pronaći Ramiza. Ramiza, greškom, ranjavaju Albanci.

 

Utorak 25.3. u 19:00
Dokumentarni filmovi

 

UNMIK TITANIK, r: Boris Mitić, 56', Srbija 2004.
Film Borisa Mitića "UNMIK-Titanik" je urnebesno-potresni prikaz novogodišnjeg provoda, 31. decembra 2003. godine, poslednjih 100 prištinskih Srba u zgradi-getu "YU Program". Odrasli "ubijaju" vreme međusobnim posetama i hladnim pivom u jedinoj prodavnici u podrumu, deca igraju fudbal po hodnicima i love golubove na tavanu, ali nikome ne pada ni na kraj pameti da odustane od proslave Nove godine...

 

21. SEKUND, r: Željko Mirković

 

Utorak 25.3. u 21:00

 

RAT UŽIVO r: Darko Bajić,
ul: Dragan Bjelogrlić, Srđan Todorović, Aleksandar Berček, Srbija, 2000.
Producent Sergej pokušava da spase svog koproducenta Harvija Džeksona tako što će on igrati glavnu ulogu u patriotskom i hrabrom filmu koji se snima tokom bombardovanja Srbije. Država će stati iza filma, a poslove će „nadgledati“ službenik državne bezbednosti Mileta, koji će na prvoj projekciji optužiti članove ekipe da „umetničare, ne dele sudbinu zemlje i nisu patriote...

 

Sreda 26.3. u 19:00
Dokumentarni filmovi

 

TRIFUN BOMBAŠ, r: Slađan Stojanović, 11', Srbija 2008.
Ovo je priča o Trifunu Matiću iz sela Binovce u južnoj Srbiji, koji već godinama pokušava da iskopa neeksplodiranu bombu u svom dvorištu koju mu je NATO ostavio u amanet.

 

ČUVARI TIŠINE, r: Dragan Elčić, 20', Srbija,
Nagrađivani film „Čuvari tišine“, autora Dragana Elčića, o životu manastira Visoki Dečani. Manastir, kao i nekada, od razularenih Šiptara čuvaju italijanski vojnici.

 

USKA SU VRATA, r: Kersti Uibo, 60', VB, 2002.
Film "Uska su vrata" britanske autorke estonskog porekla Kersti Uibo je dokumentarni  portret monahinje Teodore iz manastira Gracanica. Majka Teodora i dan danas stoji na uskoj kapiji Manastira i srece one koji ulaze i izlaze: vernike i nevernike, preplasene zene, decu, vojnike KFOR-a, crne i bele, i za svakoga ima ljudski razgovor. I blagoslov...

Sreda 26.3. u 21:00

 

NEBESKA UDICA, r: Ljubiša Samardžić
ul: Nebojša Glogovac, Ana Sofrenović, Nikola Kojo, Srbija, 2000.
Film o stanovnicima jednog naselja u Srbiji koji treba da se suoče sa posledicama rata. Većina njih još ne treba da ide u vojsku, ali moraju da žive između ruševina i bombi koje skoro svakodnevno padaju. Iako je moto preživljavanje tih dana, oni teže da žive što je moguće normalnije i prkose ružnoj strani rata. Jednog dana, Kaji, bivšem košarkaškom reprezentativcu Jugoslavije padne na um da popravi košarkašku halu u kojoj su pre bombardovanja igrali.

 

Četvrtak 27.3. u19:00
Dokumentarni filmovi

 

TATA, GDE ĆEMO SPAVAMO?, r: Dimče Stojanovski, 6', Srbija 2000.
Neposredno posle noći u kojoj je bombardovan Aleksinac, nekoliko porodica čije su kuće srušene nemaju gde da spavaju...

 

13 GODINA POSLE, GDE SMO DANAS? r: Gradimir Nikolić, 30', Srbija 2012.
13 godina posle, gde smo danas je film o posledicama bombardovanja Niša kasetnim bombama i odbijanju Srbije da potpiše Konvenciju o zabrani kasetnih bombi. Srbija je bila na meti kasetnih bombi tokom sukoba sa NATO savezom 1999. godine. Tada je Niš dva puta bombardovan kasetnim bombama, a samo u jednom danu 7. maja 1999. godine od kasetnih bombi poginulo je 15 ljudi. Od završetka NATO bombardovanja, u prvih nekoliko godina od kasetnih bombi rasutih na teritoriji Srbije poginulo je šest ljudi, a 12 je ranjeno. Konvenciju o zabrani kastenih bombi država Srbija još uvek nije potpisala...

 

JEL' BOMBARDUJU KOD VAS? - SRPSKI AKCIONI , r: Radivoje Andrić, Srbija, 2001.

 

02.06. ANATOMIJA BOLA, r: Janko Baljak, Srbija, 2001.
Dokumentarni film koji se bavi NATO bombardovanjem 1999, ali samo jednom, vrlo određenom bombom i samo jednom, vrlo određenom metom – zgradom RTS-a u Aberdarevoj ulici u Beogradu. Kako stoji na samoj špici, film je posvećen onima koji su te noći, 23. aprila 1999, bili žrtve.Film pokreće pitanje odgovornosti, smisla svega što se desilo u RTS-u, odgovornosti za ono što nije učinjeno, što ti ljudi nisu bili sklonjeni iz zgrade, što se njihovom tragedijom i nesrećom manipulisalo.

 

Četvrtak 27.3. u 21:00

 

PAD U RAJ, r: Miloš Radović, 93', Srbija, 2004.
ul: Lazar Ristovski, Branka Katić
Pad u raj je priča o bizarnom srpskom građaninu koji je oborio Avaks sa krova svoje kuće — jer ga je navodno nerviralo što njegova sestra pozira pilotima neprijateljskog aviona. On otima njegovog pilota i ne zna šta bi s njim. Pilot pokušava da pobegne na različite načine, ali ne uspeva....

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..