Na sinocnoj dodeli Oskara ocekivano je trijumfovao film 12 godina ropstva koji je odneo glavnu nagradu veceri- Oskar za najbolji film, ali i za najbolju sporednu glumicu, Lupitu Njongo. Da je u pitanju dobar izbor govori i publika FEST-a koja je do skoro poslednjeg mesta popunila veliku salu Sava centra na jucerasnjoj projekciji.

 

Neke od nagradenih cemo tek imati priliku da vidimo u narednim danima festivala:

 

Velika lepota je najbolji strani film godine! Reditelj Paolo Sorentino zahvalio se svojim uzorima, Feliniju i Skorcezeu, a njegov film mnogi nazivaju modernom posvetom Felinijevom Dolce vita. Film je u istoj kategoriji vec osvojio Zlatni globus i BAFTA, a bio je nominovan za Zlatnu palmu. Na programu je u cetvrtak, 6. marta u 19h u Sava centru.

 

Ona je donela nagradu za najbolji originalni scenario Spajku Dzonziju. Ova futuristicka drama bavi se ljubavnom vezom coveka i njegovog operativnog sistema, a takode je bila nominovana u kategoriji za najbolji film godine. Za scenario je Dzounzi osvojio Zlatni globus i priznanje kolega - nagradu Americkog udruzenja scenarista. Na programu je u subotu, 8. marta u 22.30h u Domu omladine.

 

U nagradama za glumu nije bilo velikih iznenadenja, i trio koji je pokupio skoro sve relevantne nagrade do sada, od Globusa do BAFTA ponovio je svoj uspeh na Oskarima. Kejt Blanset nagradena je za ulogu u Vudi Alenovom filmu Nesrecna Dzasmin. Ona je maestralno docarala ocajnu zenu na ivici nervnog sloma koja se bori da ocuva svoj razum u tragediji koja ju je zadesila. Ovo je retka prilika da Vudi Alen zaluta sa svog dobro uigranog pravca i prihvati se ozbiljnije teme, ali sa nista manjim uspehom. Film je na programu u subotu, 8. marta u 11h u Sava centru.

 

Poslovni klub Dalas odneo je obe nagrade za musku ulogu. Metju Mekonahi za glavnu i Dzared Leto za sporednu. Mekonahi je do pre par godina vazio za holivudskog lepotana osudenog na romanticne komedije, ali sve je iznenadio u poslednjih par uloga dokazavsi da se u njemu krije sjajan glumac. Leto je napravio pauzu u glumi od 6 godina kako bi se posvetio muzici, a njegov bombasticni povratak doneo mu je veliki uspeh. On igra HIV pozitivnu transrodnu osobu i u svom govoru je nagradu posvetio izmedu ostalog i zrtvama te bolesti. Film je na programu u cetvrtak, 6. marta u 22h, i u petak 7. marta u 11h u Sava centru

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..