Balkankult fondacija i Kulturni centar Beograda već deset godina organizuju Nordijsku panoramu, jedinstven međunarodni festival koji prikazuje godišnju produkciju najboljih kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Danske, Švedske, Finske, Norveške i Islanda.

 

Rastuća produkcija sve cenjenijih i nagrađivanijih dokumentarnih i kratkih nordijskih filmova, daje publici u Beogradu i širom Srbije uvid kako u globalna, politička i socijalna pitanja tako i u intimne i lične priče nordijskih naroda, a filmove odlikuje visok stepen profesionalnosti od samog početka stvaralačkog procesa do postprodukcije.

 

Značaj filmskog festivala Nordijska panorama nije samo u otkrivanju i upoznavanju nordijskog filma već i kulture i umetnosti, kao i višestranih i isprepletanih odnosa unutar Evrope i sveta.

 

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 28 najboljih dokumentarnih, kratkih igranih i eksperimentalnih filmova iz nordijskog regiona, a okosnicu programa čini selekcija sa 24. Nordijske panorame – Filmskog festivala pet gradova, koja je održana u Malmeu (Švedska) od 20. do 25. septembra 2013.godine.

 

Festival će otvoriti nj. e. Ambasador Finske gospodin Peka Orpana u petak 21. februara u 20 sati.

 

Retrospektivni program prethodnih Nordijskih panorama biće prikazan u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i u Kulturnom centru u Nišu.

 

Pored filmskih projekcija biće organizovane i druge prateće manifestacije: izložbe, razgovori, predavanja.

 

Posle Beograda, Festival se organizuje u više od petnaest gradova širom Srbije; Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Leskovcu, Sopotu, Obrenovcu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Pančevu...

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..