Akira se vraća u 4K restauriranoj verziji na deseti JSFF

Akira se vraća u 4K restauriranoj verziji na deseti JSFF
čet, 9. novembar 2023

U okviru proslave 35. godišnjice legendarnog japanskog animiranog klasika "AKIRA", 10. Japansko-srpskifestival filma (JSFF) će biti domaćin srpske premijere 4K restaurirane verzije ovog remek-dela. Projekcija je zakazana za 9. novembar 2023. u 20:00 u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd. Akira je film koji je ostavio neizbrisiv trag na svetskoj bioskopskoj sceni, nastao osamdesetih godina, hvaljen kao najuticajnija anime produkcija ikada. Adaptiran prema istoimenoj mangi iz 1982, odvija se iza distopijskih kulisa 2019. godine. Radnja filma smeštena je u period 1988. godine, kada je u oblasti Kanto u Japanu izbio Treći svetski rat izazvan upotrebom nove vrste oružja za masovno uništenje.

31 godinu kasnije, pripreme za Olimpijske igre 2020. godine vraćaju nagoveštaje nekadašnjih slavnih dana Novog Tokija, megalopolisa izgrađenog na Tokijskom zalivu. Kaneda, vođa osvetničke bajkerske bande, Kapsule, pravi pustoš na svom motoru kroz napuštene ulice Novog Tokija. Jedne večeri Tecuo, član bande, naleće na neobičnog dečaka koji je deo vladinog eksperimenta. Pred zapanjenim Kanedom i njegovom bandom, Tecuo i neobičan dečak bivaju odvučeni u vojnu labaratoriju. Kaneda planira da upadne u vojni objekat kako bi spasio prijatelja, ali tamo otkriva da je Tecuo stekao natprirodne moći. U međuvremenu, jedno od dece nad kojima se vrše eksperimenti u specijalnoj dečijoj sobi u okviru labaratorije, predviđa buđenje strogo čuvane tajne Akire. Kako bi otkrio više o svojim novoprobuđenim moćima, Tecuo započinje putovanje duboko pod zemlju gde Akira spava skriven.

Dok je većina kreiranih likova preuzeta iz originalne mange, zaplet se znatno razlikuje i ne uključuje veći deo poslednje polovine mange, koja je nastavljena sa objavljivanjem dve godine nakon emitovanja filma.

Film Akira je premijerno prikazan u julu 1988. godine u Japanu, a već  sledeće godine u Americi.

Neverovatan uspeh ovog filma doprineo je popularizaciji, kako japanske mange, tako i visoko produciranih animiranih filmova u SAD i van granica Japana.

Kao jedan od najvećih animiranih filmova svih vremena, Akira je svakako dobitnik i brojnih nagrada, a mnogi kritičari ga smatraju najuticajnijim filmom u svetu anima. To potvrđuje i
injenica da brojni ilustratori u manga industriji navode upravo ovaj film kao veliku inspiraciju.

Akiraje imao veliki uticaj i na muzičku industriju, a poznati reper Kanje Vest (Kanye West) odao je počast ovom filmu u svom spotu za pesmu „Stronger“.

Originalna priča i režija: Kacuhiro Otomo (Young Magazin, Kodanša)
Scenario: Kacuhiro Otomo & Izo Hašimoto
Animacija: TMS Entertainment
Producent: AKIRA Committee
Distribucija: POM Anime, Piece of Magic Entertainment Company
Trajanje: 124 minuta

Ulaznice su dostupne na blagajnama Cineplexx bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS.

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..