9. MATER TERRA FESTIVAL

9. MATER TERRA FESTIVAL
pet, 18. novembar 2022 - sub, 19. novembar 2022

Tema kojom će se baviti deveti Mater Terra pozorišni festival dece i mladih je ekologija i ekologija duše. „Ekologija duše” je nova kovanica, koja podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost i prihvatanje drugog i drugačijeg, razvijanje empatije i aktiviranje solidarnosti i podrške. Mater Terra festival je zamišljen kao mesto razmene, predstavljanja rada dramskih sekcija i grupa, i mogućnost stručnih saveta za sve one koji veruju da dramski procesi i pozorište mogu pozitivno da utiču na lični razvoj, ali i razvoj zajednice i sveta u kome živimo.

Festival je nekompetitivan i služi kao mesto za podršku i razvoj dramskih grupa i studija. Mater Terra festival  pokušava da ustanovi nove odnose i mala ostrva drugačijeg i pravednijeg sistema vrednosti sa kojima deca i mladi treba da se upoznaju, i usvoje ih kao alternative sadašnjem sistemu nadmetanja, kupovine i prodaje, apatije i nebrige za drugog, za našu prirodu i planetu uopšte.

Nakon svakog festivalskog segmenta održaće se Razgovor u krugu u kome će se razgovarati o izvedenim predstavama. Festival će pratiti stručni tim sastavljen od eksperata iz oblasti pozorišta i dramskog obrazovanja, koji će svoju stručnu evaluaciju proslediti dramskim pedagozima i voditeljima grupa.

Petak, 18. novembar
9.30 – 18.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović”

Simpozijum „Kreativni potencijali partnerstva nastavnika i umetnika”  održaće se kao uvodni deo programa devetog Mater Terra festivala. Namenjen je stručnom usavršavanju nastavnika, vaspitača, učitelja i umetnika, kroz prezentaciju rezultata  ERASMUS+ projekta „Međunarodno partnerstvo nastavnika i umetnika kroz stručno usavršavanje” I-TAP-PD (International Teacher-Artist Partnership Professional Development) u kome je CEDEUM jedan od partnera. Projekat se tiče razvoja partnerstva a tokom simpozijuma biće istraženi kreativni potencijali međusobne saradnje, mogućnosti koje takvo partnerstvo nudi nastavnicima i umetnicima pojedinačno, ali i obrazovanju kao takvom, kao i kreativni načini za osnaživanje ovakve prakse.

Subota, 19. novembar
12.00 – 21.00, Velika sala

Dečije dramske grupe (Velika sala - kamerno)

11.00-11.45  „Dečija svita", OŠ Vuk Karadžić
12.15-12.30  „Osvajanje Evrope", Hator
12.00-13.00 Razgovor u krugu (Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović”)

Dramske grupe za mlade (Velika sala)

14.00-14.40 „Izvinite što smo se upoznali", Gimnazija u Lazarevcu
15.00-15.35 „Kategorički zahtev", Filološka gimnazija
16.30-17.15 „Mrzim zimu", Pravno-birotehnička škola Dimitrije Davidović
17.45-18.30 „Siva boja razuma", Filološka gimnazija
18.30-20.00 Razgovor u krugu (Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović”)
20.00 „KabaBre", Pozorište raznih (Velika sala)

Ulaz slobodan.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..