DANI BAROKNE MUZIKE 2022.

DANI BAROKNE MUZIKE 2022.
čet, 15. septembar 2022 - ned, 2. oktobar 2022

Obraćamo vam se ispred Vojvođanskog udruženja za ranu muziku u želji da vas informišemo o programu ovogodišnjeg festivala DANI BAROKNE MUZIKE U NOVOM SADU. Vojvođansko udruženje za ranu muziku je osnovano u oktobru 2011. godine sa ciljem promovisanja i širenja interesovanja za staru muziku kroz izučavanje i izvođenje muzike na autentičnim instrumentima, vodeći se istorijskim principima i istorijskom interpretacijom. U tom smislu, udruženje svake jeseni organizuje festival DANI BAROKNE MUZIKE U NOVOM SADU, a tokom godine koncerte afirmisanih domaćih i stranih izvođača. Ovim dajemo svoj doprinos internacionalizaciji i diversifikaciji kulturno-umetničke scene u Novom Sadu i Srbiji.

Od 2012. godine na Festivalu su učestvovale grupe i solisti iz svih krajeva sveta, kao što su Ilia Korol (Ukrajina / Austrija), André O’Neal (SAD), David Brutti (Italija), Zsófia Csákáni (Mađarska), Julia Miller (Kanada), Justin Bland (SAD), Christian Hilz (Nemačka) i mnogi drugi, te ansambli kao što su Aquil'Altera (Belgija), Minstrel (Hrvatska), Duo De Felice – Arata (Italija), Musica Historica (Mađarska) ) i Iberian Ensemble (Portugal).

Festival podržava i koncerte domaćih umetnika, jer verujemo da je njihovo učešće ključno da festival bude dugotrajan i relevantan. Afirmisani srpski muzičari koji su svirali na prethodnim festivalima bili su Predrag Gosta, Darko Karajić, Radoslava Vorgić, Predrag Djoković, Andrej Jovanić, Tamara Adamov Petijević, Bojana Dimković, Ana Torbica i drugi, dok su ansambli iz Srbije koji su učestvovali na prethodnim festivalima bili Anonimus, New Triniti Baroque, Beogradski barok, Musica Antiqua Neoplantensis, VisAntiqua, Vokalni studio „Orfelin“ i Beogradski Cornett & Sackbutt Ansambl.

Festival DANI BAROKNE MUZIKE je pažljivo sačinjen projekat sa preko potrebnim ciljem za edukacijom i promocijom muzike koju javnost Novog Sada i regiona nemaju prilike da čuju. Zbog toga ove godine pripremamo i 2. izdanje Novosadske Barokne Akademije - četvorodnevne majstorske radionice za mlade instrumentaliste i pevače koji želi da se oprobaju u izvodjenju muzike starijih epoha na istorijski informisan način.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..