Izložba “TransBalkan” Aleksandra Crnogorca u Galeriji DOB

Izložba “TransBalkan” Aleksandra Crnogorca u Galeriji DOB
uto, 5. februar 2019 - pet, 22. februar 2019
Beograd,

Otvaranje izložbe u utorak, 5. februara u 19:00 - Galerija Doma omladine Beograda - Aleksandar Crnogorac se kroz seriju dokumentarnih fotografija bavi preispitivanjem problema transrodnih ljudi iz Srbije i regiona. Ovim projektom autor ističe vidljivost društveno marginalizovane grupe i kroz intervjue (koji će biti izloženi pored fotografije sagovornika) direktno suočava posmatrača sa problemima kroz koje oni prolaze. Osvrćući se na preispitivanje distorziranog tela, rodnih i polnih kategorizacija, Aleksandar Crnogorac kroz ovu izložbu ima za cilj da predstavi društveno aktuelne probleme LGBTQ+ zajednice u savremenom dobu.

Uzimajući za potku društveni konstrukt koji stigmatizuje i odbacuje pripadnike ove manjinske grupe, umetnik kroz seriju portreta prikazuje važnost vidljivosti transrodnih osoba i razumevanje problema sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

U toku trajanja izložbe će biti održana i tribina u Galeriji Doma omladine Beograda, na kojoj će govoriti neki od portretisanih predstavnika trans zajednice o ovoj problematici kroz lična i kolektivna iskustva.
 
Aleksandar Crnogorac je rođen u Beču 1979. godine od roditelja jugoslovenskog porekla. Proveo je detinstvo u Beogradu (Jugoslavija), a potom se školovao u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (BA International Relations & Political Science, University of Southern California; MA Mediterranean Studies, Kings College London, UK; MA Photography, SPEOS Institute, Paris France). U svom fotografskom radu posvećen je dokumentovanju različitih aspekata ljudskog iskustva i života. U velikom broju svojih ostvarenih radova autor istražuje vezu između fizičkog aspekta ljudskog iskustva, tražeći vezu između ljudskog tela i ličnog identiteta. Trenutno živi i radi na relaciji Milano – Beograd i posvećen je dugotrajnim dokumentarnim radovima kao i komercijalnoj i portretskoj fotografiji.

Izložba traje do 22. februara 2019.
 
Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
 

Putopisi, Intervjui..