TIŠINA BLISКOSTI, Dragana Dražović Ilić

TIŠINA BLISКOSTI, Dragana Dražović Ilić
pet, 4. oktobar 2024 - pet, 25. oktobar 2024
Beograd, Srbija

U petak, 4. oktobra u 18 časova, u Muzeju primenjene umetnosti, je svečano otvaranje izložbe Dragane Dražović Ilić: „Tišina bliskosti“. Na izložbi _Tišina bliskosti_, posebno osmišljenoj za Salon savremene primenjene umetnosti Muzeja primenjene umetnosti, Dragana Dražović Ilić transponuje svoje višegodišnje studiozno proučavanje prašine kao kompleksnog fenomena. Ono je počelo uočavanjem estetskih kvaliteta tekstilne prašine, koja se sakuplja u filteru mašine za sušenje veša, i njene sličnosti za filcem, specifičnim tekstilnim materijalom mnogostruke primene.

Na izložbi Tišina bliskosti, posebno osmišljenoj za Salon savremene primenjene umetnosti Muzeja primenjene umetnosti, Dragana Dražović Ilić transponuje svoje višegodišnje studiozno proučavanje prašine kao kompleksnog fenomena. Ono je počelo uočavanjem estetskih kvaliteta tekstilne prašine, koja se sakuplja u filteru mašine za pranje, i njene sličnosti za filcem, specifičnim tekstilnim materijalom mnogostruke primene.

Eksponati na izložbi, prostorne i zidne instalacije, tepisi i video radovi, tematski su grupisani u okviru dve izdvojene postavke označene kao Tama i Svetlost. Posetilac u tami nailazi na samu strukturu prašine, čija čudesna lepota osvaja sa fotografija dobijenih metodom skenirajuće elektronske mikroskopije i digitalnog mikroskopa, kao i na ostavrenja čiji je gradivni materijal sam tekstilni uzorak prašine.  

U svetlom delu postavke, izložena su dela kojima autorka sagledava prašinu kao svojevrsno skladište sećanja (to je i naziv jednog od radova), a u kontekstu dugovekovnih uverenja o postojanju osnovnih gradivnih elemenata svih oblika života, zemlje, vode, vatre, vazduha i sveprožimajuće energije. Za njihovu realizaciju umetnica koristi  različite savremene medije, sintetičke tekstilne i plastične materijale, digitalnu štampu, video radove.... Izložbu zaokružuje instalacijom U talogu beskrajne tišine (u vlasništvu Muzeja primenjene umetnosti), koja po mišljenju istoričarke umetnosti Marije Radoš, autorke teksta u katalogi, „nosi bazičnu ideju o cikličnosti života, po kojoj sve kruži i ništa ne nestaje. Ništavilo ne postoji jer je sačinjeno od nevidljivog koje će taloženjem i grupisanjem postati vidljivo. Кao što i ljudske akcije, njihovu težinu, pravo značenje i posledice sagledavamo tek kad se slegnu u istorijskim perspektivama.“

Bojana Popović, kustoskinja izložbe

Prateći program - Javno vođenje  sa umetnicom i kustoskinjom, subota 12. i 19. oktobar u 13 sati 

Autorke fotografija: Dragana Dražović Ilić i Dragana Udovičić.

Izložba je otvorena od 4. do 25. oktobra, svakim danom osim nedelje, od 11 do 19 časova.


Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..