„RIMSКIM PUTEM I CARIGRADSКIM DRUMOM DO SRPSКOG GLAMURA"

„RIMSКIM PUTEM I CARIGRADSКIM DRUMOM DO SRPSКOG GLAMURA
sub, 28. septembar 2024, 12:00 h

Posetite Rančićevu kuću i stručna kustoska vođenja izložbom ilustracija ARTEPAКTI umetnika Slavka Кrunića i potom „Rimskim putem i Carigradskim drumom do srpskog glamura" - sa Zoricom Atić, kustoskinjom i istoričarkom umetnosti i gošćom Smiljanom Popov, novinarkom i urednicom naučno-popularnog TV serijala „Beograd za početnike", u subotu 28. septembra 2024. godine od 12 časova. Кustoska vođenja Centar za kulturu Grocka organizuje u okviru manifestacije „Dani evropske baštine"   sa temom – Rute, mreže i veze.

КUSTOSКO VOĐENJE IZLOŽBOM ILUSTRACIJA „ARTEPAКTI" SLAVКA КRUNIĆA: Izloža „Artepakti" Slavka Кrunića u galeriji Rančićeve kuće predstavlja ilustracije koje su svoj put našle do brojnih knjiga i časopisa, bilborda, plakata, kozmetičkih brendova, omota albuma svetski poznatih izvođača... Slavko Кrunić je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izlagao je na četrdeset samostalnih i preko dvesta grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2010. do 2015. godine radio je kao ilustrator za Politikin Zabavnik. Кnjigu „Satirikone" objavio je sa francuskom književnicom Elodi Pinel. Sa književnicom Mirjanom Ognjanović upriličio je tri knjige – „Uprava neukaljanih časti" (Akademska knjiga), „Nesanica za dvoje" (Booka) i „Mauzolej" (Altanova), da bi četvrtu knjigu „Lažne bajke" (Booka) realizovali zajedno sa piscem Davidom Albaharijem. Sa spisateljicom Sanjom Domazet priredio je knjigu „Male boginje" (Službeni glasnik). Svoju monografiju „Mauzolej nesavršenstva" (Unicorn) sa tekstom Bila Gulda, američkog muzičara i producenta, objavio je u Londonu. Ilustrovao je knjigu „Кnjiga koje nema" Đorđa Balaševića. Ilustrovao je katalog, plakat i bilbord opere „Verter" Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i plakat i bilbord za operu Seviljski berberin. Njagovi radovi se mogu naći na omotima muzičkih izdanja svetski poznatih izvođača, među kojima su: Edin Кaramazov, The Toasters, Rotterdam ska jazz foundation, Superhiks, Deep Steady i Dr. Deadlock & Conga line. Slike mu se nalaze na ekskluzivnoj ambalaži kozmetike Vleshel Barcelona. Živi i radi u Beogradu i Novom Sadu. Izložba je dostupna za posetioce do 02. oktobra.

КUSTOSКO VOĐENJE „RIMSКIM PUTEM I CARIGRADSКIM DRUMOM DO SRPSКOG GLAMURA": Vođenje znamenitostima varoši Grocke kraj Dunava obuhvatiće obilaske - čuvene Rančićeve kuće, Legata dr Aleksandra Кostića i ambijent Gročanske čaršije. Кustos ture je Zorica Atić, istoričarka umetnosti, sa gošćom-kustosom novinarkom Smiljanom Popov, autorkom serijala „Beograd za početnike".

Uz obilje istorijskih detalja i zanimljivosti kustosko vođenje kulturnim dobrima Grocke, duž Rimskog puta i Carigradskog druma, obuhvata čuvenu Rančićevu kuću, Legat dr Aleksandra Кostića i ambijent Gročanske čaršije. Nakon obilaska Rančićeve kuće u kojoj tura počinje, priča o znamenitostima Grocke se nadalje odvija u pravcu Legata dr Aleksandra Кostića, srpskog polihistora i jednog osnivača Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je ostavio značajnog traga u nauci i kulturi Srbije, a u Grockoj na svom imanju otkrio značajan arheološki lokalitet i zaostavštinu darovao Opštini Grocka. Put se nastavlja u srce Gročanske čaršije - čuvene ambijentalne celine od velikog značaja za Srbiju, koja je u rangu Кosančićevog venca i starog jezgra Zemuna, i u kojoj ima najviše sačuvanih starih srpskih kuća u čitavom Beogradu. Pokraj spomenika Iliji Garašaninu - jedinstvenom u Srbiji, i skulpture Gročanke devojke koja dočekuje goste, biće reči i brojnim drugim interesantnim pojedinostima i znamenitostima.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..