Koncert violinistkinje Lane Zorjan

Koncert violinistkinje Lane Zorjan
uto, 13. februar 2024
Beograd,

Lana Zorjan, mlada violinistkinja iz Novog Sada, jedan od mladih talenata koje podržava Asocijacija ArtLink i koja je dobila nagradu ArtLink-a za Najperspektivnijeg mladog umetnika u Srbiji u 2023. godini, a ove godine i internacionalnu nagradu za otkriće u oblasti klasične muzike, nastupa u Narodnom muzeju u utorak 13. februara 2024. godine. Na ovome koncertu bice predstavljen i CD Kamerata Balkanike, ansambla sa kojim je Lana Zorjan nastupila na ArtLink festivalu 2023. godine, kao deo umetničke rezidencije koju je vodio dirigent Srboljub Dinić, a koju su podržali Ambasade Švajcarske i Fond za Zapadni Balkan.

Kao darovita violinistkinja Lana Zorjan je bila izabrana za ArtLink program za mlade talente i svoj prvi nastup sa orkestrom imala je sa sedam godina kada je kao solista ArtLink kamernog orkestra svirala u Skupštini grada Beograda i na Trgu Slobode u Novom Sadu, Vivaldijevo „Proleće“, sa koncert majstorom Kamerate Janaček, Pavelom Doležalom koji je kao mentor radio sa mladim ArtLink virtuozima nekoliko godina, kroz Višegrad-Balkan program za mlade talente, podžanim od Međunarodnog Višegradskog fonda.

ArtLink festival i Kamerata Balkanika svrstali su Lanu među najperspektivnije mlade umetnike u regionu i organizovali su njene nastupe na Festivalu Exit, kao i u okviru ciklusa Muzika na tvrđavama, gde je Lana imala priliku da nastupi sa koncert majstorom Fedorom Rudinom, dirigentom Srboljubom Dinićem. Na koncertu u Narodnom muzeju nastupiće i gudački kvartet sa violončelistkinjom Valentinom Lučković, koja predstavlja Kameratu Balkaniku, a Lana Zorjan izvešće kompozicije Ravela i Vijenjavskog.

Jovanka Višekruna Janković, osnivač i umetnički direktor ArtLink-a najaviće i program 12. ArtLink festivala za leto 2024. godine.
 


Narodni muzej u Beogradu
Trg republike 1a, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..