Izložba „Italijanske izvanrednosti. Ilustracije za Itala Kalvina“

Izložba „Italijanske izvanrednosti. Ilustracije za Itala Kalvina“
pon, 2. oktobar 2023 - pet, 3. novembar 2023
,

Od 2. oktobra do 3. novembra u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu održaće se izložba „Italijanske izvanrednosti. Ilustracije za Itala Kalvina“ koja kroz dela trideset autora u odabiru žirija međunarodnog takmičenja posvećenog ilustracijama Kalvinovih dela na Sajmu knjiga za decu u Bolonji, na kom je učestvovalo preko pet stotina ilustratora, odaje počast jednom od najvećih predstavnika italijanske književnosti, koji je od reči stvorio sliku. Ovaj događaj se organizuje u okviru XXIII Nedelje italijanskog jezika u svetu. Ova izložba predstavlja dragocenu priliku da se prisetimo tekstova Itala Kalvina, namenjenih mlađoj publici, i bajki, osmišljenih kao zajedničko štivo za decu i odrasle.

Istovremeno, ona postaje značajan medium za predstavljanje dečijeg izdavaštva svetu, prostor za istraživanje i za kvalitetne predloge, od suštinskog značaja za obrazovanje budućih naraštaja. Različite celine ove postavke, označene preciznim naslovima i osmišljene kako bi se naglasila veza između izabranih tekstova i ilustracija, formiraju vizuelni itinerer koji se kreće između bajki, romana, prepisa, školskih tekstova i novih vizija.

Ovaj projekat su organizovali Sajam knjiga za decu u Bolonji / Sajam u Bolonji i Pokrajina Emilija Romanja povodom stogodišnjice rođenja Itala Kalvina, a priredila ga je Zadruga Đanino Stopani – Akademija Droselmajer. Zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije, izložba se predstavlja u brojnim gradovima preko mreže Italijanskih instituta za kulturu u celom svetu.

Postavka u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, organizovana u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, biće otvorena u ponedeljak, 2. oktobra u 18.00 časova u prisustvu gospođe Gracije Goti, članice žirija navedenog takmičenja. Izložba se može posetiti do 3. novembra 2023, od ponedeljka do četvrtka od 10.00 do 18.00 časova i petkom od 10.00 do 15.00 časova.

Gracija Goti, diplomirani pedagog, učenica profesora Antonija Faetija, jedan je od osnivača istorijske knjižare „Đanino Stopani“ i istoimene zadruge. Bavi se ilustracijama i organizovala je izložbe posvećene ilustratorima iz Italije i drugih zemalja. Godine 2003. osnovala je Akademiju Droselmajer, školu za knjižare i centar za istraživanje. Kroz saradnju sa Sajmom knjiga za decu u Bolonji upoznala se sa izdavaštvom iz celog sveta, a sa svojih putovanja uvek je donosila nova iskustva. Održava u Italiji i van nje konferencije posvećene istoriji dečijeg izdavaštva, književnosti i poeziji za decu, načinu izražavanja kojim se bavi dve decenije i kojem je nedavno posvetila svoj novi projekat, Junior Poetry Festival. Od 2013. objavljuje profesionalna iskustva, poput A scuola con i libri, esej o deceniji nastave u osnovnoj školi. Usledile su druge knjige i 2022. objavila je Alla lettera L. Libri & Librerie (Bompiani). Povodom stogodišnjice rođenja Đanija Rodarija bila je predsednica Nacionalnog komiteta i priredila je izdanje Rodari a colori, posvećeno ilustratorima Rodarija, sadržano u opusu posvećenom Đaniju Rodariju u zbirci I meridiani (Mondadori). Urednica je rubrike Mappamondi u firentinskom časopisu Liber. Sarađuje na projektu Italijanske izvanrednosti.


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..