Predstavljanje knjige drama Gladijatorske igre

čet, 9. februar 2023, 19:00 h
,

U četvrtak 9. februara 2023. godine, u 19 sati, u ATRIJUMU Narodne biblioteke Srbije je predstavljanje knjige drama Gladijatorske igre / Gladiatorenspiele Katarine Roringer Vešović (Arhipelg, 2023). Učestvuju: Dragan Velikić, prof. dr Olivera Žižović, Aleksandar Milosavljević, Gojko Božović, Katarina Roringer Vešović, a moderatorka je Milena Đorđijević. Dvojezičnu knjigu drama, na srpskom i nemačkom, Gladijatorske igre Katarine Roringer Vešović otvara autopoetički esej „Kakav je duh doba i kako o njemu pisati“ u kome autorka uspostavlja veze između duha doba i njenih komada, izlaže pledoaje za dramskog pisca kakav danas nedostaje i daje kritički osvrt na odnos pozorišta i pisca proteklih decenija na nemačkom jezičkom području, čije su odlike umnogome svojstvene i evropskom pozorištu uopšte.

Drame Preventivni udar, Gladijatorske igre i Pretpostavka o krivici čine svojevrsnu trilogiju o duhovnoj i moralnoj krizi savremenog društva. Dve drame odigravaju se u Beču, a jedna u Virdžiniji. Komadi tematizuju međunarodne pojave kao što su prisluškivanje, špijunaža, prodaja državne imovine privatnom kapitalu, korupcija, netrpeljivost prema strancima, manipulativno usmeravanje javnog mnjenja, forsiranje upotrebnog na račun humanog. U prvom planu je međusobna uslovljenost lične sudbine pojedinca i društvenog poretka u kome živi. Prikazuju se povratne veze između privatnog i javnog, ličnog i kolektivnog, intimnog i ideološkog. Protagonisti dospevaju u konflikt koji destabilizuje i ugrožava čvrste tačke njihovog života, dovodi u pitanje njihov sistem vrednosti i stavlja njihovu savest na probu.

Katarina Roringer Vešović je esejistkinja, književna i pozorišna kritičarka, autorka drama i prevoditeljka. Živela je u Beogradu do oktobra 1991. godine kada odlazi u Beč, gde i danas živi. Objavila je studije Ljubav bez svojstava. O odnosu ljubavi i metafore u delu Roberta Muzila (1998) i Zemaljsko i nebesko u ljubavi. O delu Dragana Stojanovića (2018). Prevela je s nemačkog na srpski roman savremenog austrijskog pisca Roberta Menasea Zlatna vremena, napukli svet (2001).

Više od dve decenije pisala je iz Beča pozorišnu kritiku za nedeljnik Vreme, odnedavno piše za Politiku. U Austriji je objavljivala političke i književne eseje. Učestvovala je u različitim projektima kao kulturni posrednik između Srbije i Austrije.

Dobro došli u Atrijum Narodne biblioteke Srbije


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..