PRENAJAVA BIJENALA MLADIH

PRENAJAVA BIJENALA MLADIH
čet, 29. jul 2021 - ned, 5. septembar 2021
Beograd, Srbija

Od 29. jula u periodu od 17-22h će biti otvoreno Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu. Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika. 

Organizacioni tim je sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a Bijenale je zamišljeno kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva, predviđajući mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, a osmislile su koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kom se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije su organizovane kustoske radionice i edukativni programi u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Zajednički jezik, tema manifestacije predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj "mi", a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Otvaranje manifestacije na kojoj će se predstaviti preko 120 mladih umetnika uzrasta do 35 godina je 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na malom kalemegdanu broj 1. Prijem novinara održaće se istog dana od 16h, a piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana.

Molimo sve posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih pandemijskih mera opreza i budu odgovorni prema sebi i drugima.


Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić"
Mali Kalemegdan 1, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..