Izložba: DIJALOG: Nadežda Petrović - A. M. Leka

Izložba: DIJALOG: Nadežda Petrović - A. M. Leka
čet, 25. april 2024 - uto, 25. jun 2024
,

Umetnik Aleksandar Leka Mladenović kroz izložbu u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ predstavlja najnoviji ciklus slika u okviru koncepta koji razvija više od decenije, a u kome je sebi dao zadatak da energije nekih važnih ličnosti evropske / svetske kulture 19. i 20. veka materijalizuje na svojim slikarskim platnima i potvrdi njihov status urbanih ikona. Ovaj koncept je vremenom nadogradio segmentom posvećenim ličnostima iz sveta pank kulture i muzike. Podstaknut obeležavanju 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, 2022. i 2023. godine Mladenović stvara ciklus u kome ovu slavnu umetnicu „iščitava“ kroz prizmu savremenog digitalnog vremena. Izložba traje od 25. aprila do 2. juna i možete je pogledati u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku.

Ideja je nastajala uz saradnju sa Jelenom Medaković, direktorkom Muzeja grada Beograda. Umetnik je Nadeždu sa lakoćom definisao kao kulturološki fenomen, smestio je među svoje pop-ikone i dodelio epitet „pankbuntovne“ ličnosti. Ona je postala jedna od kockica tog mozaika sa fluorescentnim odblescima. Nadežda je ušla u prostor u kome umetnik motive uvećava do velikih plakatnih dimenzija i boji ih jakim koloritom, ovog puta kroz izazov da sa džepnog formata starih crno-belih porodičnih fotografija pređe na znatno veća polja.

Deo slika je posvećen Nadeždinoj porodici kao jednoj od porodica koje su doprinele razvoju naše kulture i formiranju intelektualne elite. Izložbu upotpunjuje niz naslikanih portreta urbanih ikona koje su tu kako bi podsetile da je Nadežda odavno deo sveopšteg svetskog vremena i prostora.

Partner Galeriji na ovoj izložbi je Muzej grada Beograda koji je učestvovao u organizaciji izložbe i ustupio slike iz svojih zbirki - tri slike Nadežde Petrović na koje se oslanja Mladenovićev umetnički dijalog i dve umetnikove slike koje su u prethodnom periodu postale vlasništvo ove ustanove.

Кustoskinje izložbe su Dragana Božović iz čačanske Galerije i Marija Stošić iz Muzeja grada Beograda. Na izložbi je predstavljeno preko 30 slika različitih formata.

Aleksandar Mladenović je profesor na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Više od tri decenije se bavi likovnim stvaralaštvom, posebno u oblasti grafike. Dobitnik je niza nagrada na domaćim i međunarodnim izložbama.


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..