Sedmi Oboa Fest od 10. do 13. juna u Beogradu

Sedmi Oboa Fest od 10. do 13. juna u Beogradu
pon, 10. jun 2024 - čet, 13. jun 2024

Sedmi Oboa Fest održava se od 10. do 13. juna 2024. godine u Beogradu. Biće organizovano nekoliko masterklasova i koncerti u sali Beogradske filharmonije sa početkom u 20 časova: 11.6.2024. koncert Simone Somerhaldera, ansambla Circle i Marka Bogdanovića, 12.06.2024. koncert polaznika Oboa Festa, 13.06.2024. koncert dobitnica nagrade Oboa Festa Maše Vuković i Majde Bulut. Ulaz je slobodan. Gost ovogodišnjeg Oboa Festa je prvi oboista Orchestra Suisse de la Romande, Simone Somerhalder. Simone je bio student najpoznatijih oboista i pedagoga, kao i polaznik mnogih značajnih kurseva.

Honorarni je član orkestra, koji su radili pod dirigentskom palicom Lorin Mazela, Zubina Mehte,Antonia Papana.... Za svoj CD koji je snimio, dobio je čuvenu nagradu Eho Klasik 2012. godine. Od 2020. godine solo oboista je Orkestra Suisse de la Romande. Artista je firme Marigo iz Pariza. Na Oboa Festu ove godine, održaće masterklas na koji su prijavljeni pored oboista iz Srbije i oboisti iz Zagreba i Podgorice. Održaće i svoj koncert 11.6.2024. u sali Beogradske filharmonije sa početkom u 20 časova. Ovaj koncert se organizuje u saradnji sa projektom Evropa u gostima. Na koncertu će nastupati pored Simonea, i ansambl Circle, čiji je osnivač projekat Evropa u gostima. Članovi ansambla Circle su Katarina Aleksić-violina, Marina Popović-viola, Tomaš Pokšivinjski- violončelo i Ivana Dakić- oboa. Oni će zajedno svirati Mozartov kvartet i premijerno izvesti delo Poljskog kompozitora Benjamina Baševskog. Drugi deo koncerta Simone će izvesti uz klavirsku pratnju Marka Bogdanovića.

Na ovogodišnjem Oboa Festu, pored masterklasa profesora Simonea i njegovog koncerta, planirana su još dva koncerta. Jedan koncert je koncert dobitnica nagrade Ljubiša Petruševski 2023. godine (13.6.2024. u 20h u sali Beogradske filharmonije) i koncert polaznika Oboa Festa (12.6.2024. u 20h u sali Beogradske filharmonije).

Radionicu za obou držaće Lorenco Masala, isto iz Švajcarske, a izložbu instrumenata firma Marigo iz Pariza.

Ulazi na koncerte su besplatni, a skupljaće se novac za kupovinu instrumenta za Majdu Bulut, mladu oboistkinju iz Beograda i dobitnicu nagrade Ljubiša Petruševski.

Ovaj projekat je pokrenut zahvaljujući entuzujazmu oboista Srbije i beleži iz godine u godinu sve veći rast. Oboa Fest je  prepoznat kao veliki potencijal u razvitku oboističke škole, kako u našoj zemlji tako i u svetu. Ove godine pomoć će pružiti SOKOJ, firma Standar Logistic, francuska firma za proizvodnju instrumenata Marigaux, Beogradska filharmonija i Muzička škola "Josif Marinković" Beograd.

Podrška je do sada došla od Ministarstva kulture Srbije, Gradske opštine Zvezdara, SOKOJ-a, Beogradske filharmonije, „Srbija stvara“, Muzičke škole „Vladimir Đorđević“, Muzičke škole „Josif Marinković“, Italijanskog kulturnog centra u Beogradu, Kolegium Hungarikum Beograd, firmi Marigaux, Bife Krampon, Oboe šopa i Rids and stufa.

Do sada, predavači na Oboa Festu bili su Kristof Hartman (oboista Berlinske filharmonije), Valter David (profesor na prestižnom konzervatorijumu u Parizu), Žerom Gišar (profesor na prestižnom konzervatorijumu u Lionu), Žan Lui Kapecali (profesor na prestižnom konzervatorijumu u Ženevi), Frančesko di Rosa (prvi oboista orkestra Santa Ćećilija iz Rima, i profesor oboe u Luganu), Lajoš Lenčeš i Gabor Dieneš (profesori sa Franc List akademije u Mađarskoj).

Materijal: Oboa Fest

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..