Veliki beogradski koncert grupe OĐILA

Veliki beogradski koncert grupe OĐILA
pet, 17. maj 2024, 20:00 h
Beograd,

U petak, 17. maja 2024. u 20:00  - Povodom 60 godina svog postojanja, Dom omladine Beograda predstavlja koncert legendarne grupe Ođila, koja je svoj prvi nastup održala upravo u ovoj ustanovi kulture pre tačno 40 godina! Ulaznice po ceni od 1500 RSD su u pretprodaji putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Grupa Ođila od svog formiranja pre četiri decenije izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra "Romen" iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova kao što su "Cigani lete u nebo" i "Moja slatka umiljata zver". Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romskih pesama.

Spadaju već dugo u istoriju popularne muzike na našim prostorima, kao klasična vrednost u ovom žanru.

Tokom svoje karijere grupa je objavila pet albuma (dva su dosegla zlatni tiraž, pretvarajući se u velika hit izdanja osamdesetih godina). Na trećem je zabeležena muzika iz filmova "Tamna strana sunca", "Drugi čovek" i "Osmi dan u nedelji", u kojima su članovi bili ne samo muzičari, već i glumci. Ođila je osvojila i nagradu "Orfej" za najbolju ploču po izboru Jugoslovenske Radio Televizije, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu ("Solniška"), na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

Na početku karijere, repertoar grupe se bazirao na tradicionalnim ruskim ciganskim pesmama, tada popularnim zahvaljujući hit-filmu „Cigani lete u nebo". Vremenom je repertoar proširivan i pesmama Roma iz Slovačke, Mađarske, Španije... da bi na kraju bio upotpunjen i autorskim pesmama, pisanih pre svega za filmove u kojima je Ođila učestvovala.

Ođila je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. godine u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe Gipsy Kings. Svojom ljubavlju i posvećenošću romskoj muzici doveli su njeno izvođenje do perfekcije. Svi koji su ikad bili na nekom emotivnom koncertu Ođile, znaju da su oni sinonim za strast i vrhunsko izvođenje najpoznatijih kompozicija koje dolaze iz tradicije Roma!

Simbolično je što Ođila slavi četrdeset godina od prvog održanog koncerta baš u Domu omladine Beograda, na mestu na kojem su prvi put nastupili 1984. godine u, sadašnjoj, sali Amerikana. I ovoga puta, Dom omladine je širom otvorio svoja vrata da zajedno proslave ovaj jubilej, baš na šezdesetu godišnjicu postojanja kultne beogradske ustanove kulture.

www.domomladine.org


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..