Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti

Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti
čet, 9. februar 2023 - pon, 27. februar 2023

Pozivamo vas da u četvrtak 9. februara 2023. godine u periodu od 10 do 18 časova posetite Galeriju – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića i kroz razgovor sa kustoskinjama izložbe „Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti“ Svetlanom Mitić i Katarinom Krstić saznate više o Miodragu B. Protiću, značajnom umetniku, kritčaru, teoretičaru i prvom upravniku Muzeja savremene umetnosti. Izložbu možete pogledati do 27. februara 2023. godine.

Koncepcija izložbe obuhvata značajan angažman Miodraga B. Protića u prve dve decenije upravljanja Muzejom (1965-1980) i njegov doprinos u konstituisanju ove institucije, kao i angažovanje na značajnim programskim aktivnostima koje je koncepcijski formulisao a potom i realizovao uz kreativni doprinos stručnog tima Muzeja.

Na izložbi su istaknute celine koje markiraju programske tokove Muzeja u prve dve decenije rada: Jugoslovenska umetnost XX veka, monografske retrospektivne izložbe, izložbe jugoslovenskih i srpskih umetnika kao i međunarodna saradnja kroz koju će se Muzej uključiti u savremene tokove muzejske prakse, što će rezultirati brojnim značajnim izložbama iz inostranstva.

Pored slikarskog opusa Miodraga B. Protića publika može videti i druga značajna dela iz zbrke Muzeja (radove Milene Pavlović Barili, Krste Hegedušića, Bogoljuba Jovanovića, Gabrijela Stupice, Radojice Živanovića Noa, Roberta Raušemberga).

Izložbu prati i raznovrsna i bogata dokumentarna građa koja se čuva u Odeljenju umetničke dokumentacije i arhiva MSUB, kao i građa iz Arhiva Srbije, arhive RTS i privatne arhive porodice Protić.

Izložbu Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti možete pogledati do 27. februara 2023. godine.

Fotografija: Bojana Janjić, MSUB


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..