Koncert Filipa Vinjata @Italijanski institut za kulturu

Koncert Filipa Vinjata @Italijanski institut za kulturu
pon, 30. septembar 2024
,

U ponedeljak, 30. septembra u 20.00 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu održaće se koncert italijanskog tromboniste Filipa Vinjata pod nazivom „All About Dreaming". Ulaz je slobodan. Ovaj koncert je deo međunarodne turneje, realizovane uz podršku Ministarstva kulture Italije i Italijanskog društva autora i izdavača (SIAE) u okviru programa „Per Chi Crea", koja tokom septembra i oktobra obuhvata šest zemalja i jedanaest gradova, među kojima su Amsterdam, Beograd, Bukurešt, Pariz i Dablin. Koncert za solo trombon „All About Dreaming" koncipiran je tako da se uklopi i ostvari interakciju sa različitim akustičnim dimenzijama prostora u kojima se održava: cilj je da se tokom samog koncerta uspostavi suštinski i minimalistični dijalog koji uključuje eho, odjeke i rezonantnost datog prostora.

„All About Dreaming", analizirajući vezu između scenske umetnosti i koncertne forme, predstavlja sveobuhvatno iskustvo za muzičara i publiku koje obavijaju isti zvuk i isti prostor u bezvremenskoj oniričkoj dimenziji. Upravo taj snažan odnos i interakcija sa akustičnim prostorima u kojima se koncert održava iznova redefinišu muzički i performativni narativ, u neprekidnom istraživanju ekspresivnih mogućnosti akustičnog zvuka i prelamanja u prostoru u slobodnoj improvizaciji. Ovaj koncert je do sada izvođen u istorijskim građevinama i savremenim salama koje odlikuje jedinstvena akustika: rezonantnost Paladijanske bazilike u Vičenci (Džez festival u Vičenci, 2017), suvi zvuk dvorane Borgo Val di Taro (Nagrada Gazlini, 2018), odjeci crkve San Filipa Nerija u Fermu (Festival Riverberi, 2019), Umetnički centar Padove (2020), akustika Pinakoteke San Domenike u Fanu (Fano Jazz Network, 2021), zaobljenost Hrama San Mikelea (iz V veka) u Peruđi (2021).

Filipo Vinjato je italijanski trombonista i improvizator rođen 1987. godine. Smatra se jednim od najzanimljivijih italijanskih muzičara svoje generacije. Godine 2016. debitovao je kao lider na albumu „Plastic Breath" (Auand) i osvojio nagradu kritike Top Jazz kao „Najbolji novi talenat". Intenzivno održava koncerte u Italiji i Evropi i sarađuje sa svetom savremene igre i storytelling-a. Tokom svojih turneja, putovanja i studiranja po Evropi razvio je sopstvenu jasnu viziju muzike: bez granica žanrova i tamo gde ritualni proces improvizacije može duboko da dotakne i uključi publiku. Aktivan je na više frontova i u raznim muzičkim stilovima, učestvuje još od rane mladosti u mnogim projektima u oblasti džeza, slobodne improvizacije, savremene muzike i etno muzike. Od 2014. godine je vođa elektronskog trija sa mađarskim bubnjarem Atilom Đarfasom i pijanistom Janikom Lestrom na klaviru Fender Rhodes. Godine 2017. objavljuje album „Harvesting Minds", snimljen zajedno sa akustičnim kvartetom sa Đovanijem Gvidijem na klaviru. Iste godine zajedno sa Zenom de Rosijem, Paskvaleom Mirom, Đorđom Pakorigom i Henkom Robertsom osniva bend „Pipe Dream" koji u septembru 2018. godine izdaje istoimeni album koji dostiže drugo mesto među albumima godine po glasovima Top Jazz 2018. U maju 2019. godine izlazi novi disk „Ghost Dance" realizovan kao duo sa legendarnim američkim violončelistom Henkom Robertsom. U julu iste godine predstava „Golden Variations", koja je osmišljena zajedno sa koreografkinjom i igračicom Kamilom Mongom, ima debitantski nastup na festivalu Bolzano Danza nakon kojeg je usledila dvogodišnja turneja. Godine 2020. izdaje „Heidelberg – Live at Enjoy Jazz" sa istim triom debi albuma „Plastic Breath" i iste godine učestvuje kao specijalan gost na turneji „ReWanderlust" sa čuvenim kvintetom Paola Frezua. Od 2021. godine deo je projekta „Heroes" sa Paolom Frezuom, Petrom Magoni, Kristijanom Mejerom, Frančeskom Diodatijem i Frančeskom Pontičelijem i tokom iste godine izdaje album „Aria" u duu sa francuskim pijanistom Encom Karnijelom.


<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..