AUKCIJSKA IZLOŽBA RADOVA (1950-2020) „Iz Cvijetinih skrivenih odaja“

AUKCIJSKA IZLOŽBA RADOVA (1950-2020)  „Iz Cvijetinih skrivenih odaja“
uto, 18. april 2023, 13:00 h - sub, 22. april 2023
Beograd, Srbija

U okviru akcije sređivanja Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”, Udruženje likovnih umetnika Srbije organizuje aukcijsku izložbu umetničkih dela koja su se tokom sedam prethodnih decenija iz različitih razloga i namera skladištila u podrumskim prostorijama. Sva sredstva od prodaje namenjena su saniranju dotrajale infrastrukture Paviljona i njegovom osposobljavanju za dalje bolje funkcionisanje. Radovi se mogu razgledati na izložbenoj postavci između 11. i 22. aprila, dok je aukcija izabranih radova planirana da se održi 22. aprila od 13 časova.

Udruženje je avgusta 2020. godine usvojilo Pravilnik o napuštenim delima, nakon čega je putem svih kanala komunikacije upućen poziv umetnicima i njihovim naslednicima da preuzmu ostavljene radove. Veliki broj njih je kroz ove akcije i preuzet, ipak, preostalo je preko 300 neklasifikovanih dela koji nisu deo značajnih ULUS-ovih kolekcija (kao što je npr. Fond Mladih ili Ratni atelje). Da bi se sprečilo njihovo dalje degradiranje u veoma lošim uslovima i omogućilo saniranje prostora ULUS odlučeno je da se jedan deo opredeli za udomljavanje putem aukcijske prodaje. Na taj način ovi radovi bi dobili svoj novi život i smisao postojanja, a Udruženje mogućnost da obezbedi bolje uslove za rad.

ULUS poručuje:

UDOMITE UMETNIČKI RAD I PODRŽITE RAD ULUSA!

Cvijeta Zuzorić, dubrovačka pesnikinja i velika podržavateljica umetnosti, u doba svoje posrnule slave poslednje utočište našla je na Kalemegdanskom grebenu, gde je tokom godina začaravala umetnike da svoja dela zaboravljaju u skrivenim odajama svoga oronulog Paviljona.

Ostvarujući svoju milenijsku misiju i slaveći umetnost dostupnu svima, Cvijeta je odlučila da se otrgne likovanju nad opštom društvenom apatijom i svečano otvori sadržaj svojih dugo srivenanih odaja za najširu javnost!!

Ne propustite jedinstvenu priliku da vidite ove unikatne primerke koji nakon više decenija izlaze iz prašine i paučine da bi ih obasjala svetlost dana, a možda i dođete u posed nekog od njih po skandalozno niskoj ceni.

Takva je naša Cvijeta.


Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić"
Mali Kalemegdan 1, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..