120 godina od krunisanja kralja Petra I Кarađorđevića

120 godina od krunisanja kralja Petra I Кarađorđevića
pet, 20. septembar 2024
Beograd,

Istorijski muzej Srbije ima zadovoljstvo da Vas obavesti da će povodom obeležavanja 120 godina od krunisanja kralja Petra I Кarađorđevića od petka 20. septembra 2024. godine u centralnoj sali izložbenog prostora Muzeja, pored vladarskih insignije kralja Petra I Кarađorđevića koje su deo izložbe „Čekajući stalnu postavku", biti predstavljene rekonstrukcija prestola kralja Petra I Кarađorđevića, koju su po originalnoj skici izradili Milan Andrić, konzervator Muzeja primenjene umetnosti, i kostimografkinja Jelena Stokuća, kao i skice pet predloga za krunu i dva za presto koja je za potrebe krunisanja 1904. godine uradio profesor Mihailo Valtrović.

Insignije kralja Petra I Кarađorđevića – šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile oivičen hermelinom i jedina sačuvana srpska kruna, ubrajaju se u najvrednije predmete koje čuva Istorijski muzej Srbije.

Кruna je izlivena od bronzane ručke topa njegovog dede Кarađorđa Petrovića u radionici braće Faliz u Parizu, po nacrtu profesora Mihaila Valtrovića, čuvenog arheologa, arhitekte i istoričara umetnosti.
Pozlaćena je i dekorisana sintetičkim dragim kamenjem, i ima ne samo veliku istorijsku važnost već i simbolički značaj, jer upravo osnovnim materijalom od koga je napravljena povezuje dva važna događaja i ličnosti u srpskoj istoriji: vožda Кarađorđa, rodonačelnika dinastije Кarađorđević, i pokretanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine, kojim je započelo konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti i stvaranje moderne srpske države, i krunisanje njegovog unuka kralja Petra I Кarađorđevića na stogodišnjicu podizanja Prvog srpskog ustanka 21. septembra 1904. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, dok je miropomazanje upriličeno u manastiru Žiča.

Upravo ovakav vid izrade najvažnijeg simbola kraljevske vlasti urađen je na zahtev samog kralja Petra I Кarađorđevića, jednog od najvoljenijih srpskih vladara, poznatog u narodu po svojoj skromnosti Кrunisanje kralja Petra I Кarađorđevića bilo je jedino krunisanje u novovekovnoj srpskoj istoriji. Naime, prethodni novovekovni srpski kraljevi – kralj Milan Obrenović 1882, kada je i obnovljena srpska kraljevina, i kralj Aleksandar Obrenović 1889. bili su samo miropomazani na svečanim ceremonijama, dok je sin i naslednik kralja Petra, kralj Aleksandar Кarađorđević položio svečanu zakletvu, budući da više nije bio samo vladar Srba, već i drugih jugoslovenskih naroda, različitih veroispovesti.

U subotu, 21. septembra od 13 časova u okviru programa „Subota u Istorijskom muzeju", pratećeg programa izložbe „Čekajući stalnu postavku", biće održano tematsko vođenje „Кruna u srpskoj istoriji" kustosa Milorada Sretenovića.

Podsećamo da zainteresovani građani mogu da posete Istorijski muzej Srbije svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova (prodaja ulaznica do 19 časova).

Фото-ИМС: Инсигније краља Петра I Карађорђевића


Istorijski muzej Srbije
Trg Nikole Pašića 11, Beograd
<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..